ОД 327 нових модела доступних на америчком тржишту, свега 41 може да се купи у верзији са мануелним мењачем, преноси ЦНБЦ. Просечан млади возач у Сједињеним Државама вероватно се никада није сусрео са аутомобилом опремљеним мануелним мењачем, наводи исти извор.

Са друге стране, постоји теза да новопечени возач може да овлада вештином управљања аутомобилом тек ако научи да користи мануелни мењач. Осим тога, прави заљубљеници у аутомобиле увек ће дати предност таквим возилима над оним са аутоматиком.

Ипак, у Сједињеним Државама огромна већина возача се опредељује за аутомобиле опремљене аутоматским мењачем због једноставности коришћења таквих возила, а овај став је у корелацији и са понудом нових модела у тој земљи.

Наиме, ЦНБЦ наводи да само 41 нови модел (од 327) на тржишту САД може да се набави у верзији са мануелним мењачем, што чини свега 12% од укупне понуде аутомобила.

Жеља за једноставнијим коришћењем аутомобила, када је реч о преносном систему возила, датира још од пре Другог светског рата. У почетку су таква возила могли себи да приуште само ретки возачи. Од тог периода па до данас, популарност мануелног мењача у САД у сталном је паду. То је нарочито уочљиво у новије време.

Тако је 2006. године 47% нових модела на америчком тржишту могло да се купи са мануелним мењачем, да би деценију касније, 2006, тај проценат пао на 27 одсто.