Компанија “Тесла” отпушта раднике са уговорима о раду на одређено време из фабрика за производњу аутомобила и акумулатора у Калифорнији и Невади, рекла су три запослена за ЦНБЦ, која су дописе о отказу поделила са том редакцијом.


Компанија отказује уговоре тој категорији запослених у фабрици аутомобила у Фремонту, у Калифорнији, и у Гигафабрици близу места Рено, у Невади, где “Тесла” производи батерије за напајање електричних возила и акумулаторе.


Ова мера ће погодити стотине радника, према проценама саговорника ЦНБЦ-а који су замолили да остану анонимни, јер нису овлашћени за комуникацују са медијима о унутрашњим стварима у компанији.


Раднике на одређено, од којих су многи радили годинама у “Тесли”, неки у нади да ће добити стално запослење с пуним радним временом, о отказима су обавестиле њихове агенције за запошљавање.


У допису агенције “Балане Стафинг” отпуштеним радницима пише: "С најдубљим жаљењем морамо да вас обавестимо да је обустава рада фабрике ''Тесла'' продужена због пандемије Цовид-19, и као резултат тога ''Тесла'' је затражио моментални раскид свих уговора”.


Агенција за регрутовање кадрова је навела да ће радници остати запослени “Баланс Стафинга“ и да могу да нађу други посао преко њихове фирме.


Из ове агенције су такође обећали да ће дати све од себе да раднике врате у “Теслу” у будућности, ако то буде могуће, уверавајући отпуштене да разлог због којег су добили отказе није квалитет њиховог рада већ изузетно тешки услови пословања.


Запослени на одређено, ангажовани преко других агенција, добили су слична обавештења у четвртак и петак, рекли су радници који су разговарали с ЦНБЦ-ом.