Производна линија за модел „сеат леон„ у фабрици у Марторелу готово је непрепознатљива. Извршена је пренамена у производњи па се сада испоручују аутоматизовани вентилатори који ће помоћи здравственом систему током кризе са вирусом „Ковид-19“.

Прелазак од производње аутомобила до вентилатора у рекордном року резултат је интензивног рада многих запослених у „сеату“ код којих је солидарност била моћна покретачка снага.

-Мотивација свих који учествују у овом пројекту је та што помоћу нашег знања можемо масовно да производимо опрему која ће нам спасити животе - објашњава Николас Мора из производног одељења „Сеата“ у Марторелу.

Од почетка ситуације изазване короном, у“Сеат“у је покренуто неколико иницијатива за борбу против ширења вируса. Конкретно, за производњу материјала и уређаја које траже велике болнице,као што су вентилатори. Тим инжењера марљиво се бавио дизајнирањем неколико прототипа, укупно 13, све док се не произведе коначни модел.

Пројекат укључује коришћење компоненти за производњу возила са производних линија „Сеатових“модела од чега је кључни прилагођени мотор брисача ветробранског стакла. Циљ је био да се направе вентилатори највишег квалитета, а резултат је „OxyGEN“. Дизајнирани у сарадњи са „Протофи.XYЗ, а саставља се у објектима „Сеата“. Сваки вентилатор има више од 80 електронских и механичких компоненти и подвргава се темељној контроли квалитета са стерилизацијом ултраљубичастим светлом.Вентилатор је тренутно подвргнут дуготрајном тестирању у оквиру процеса одобрења. У међувремену, линија наставља да функционише захваљујући многим запосленима који су неуморно радили на овом пројекту.
Само сазнање да смо покушали да спасимо живот чини све ово што смо урадили вредним - каже Францес Сабате из истраживања и развоја у „Сеату“.
Резултат овог пројекта је могућ захваљујући солидарности запослених и сарадњи многих компанија и ентитета којима „Сеат“жели да се захвали на њиховом учешћу, посебно шпанској Агенцији за лекове и здравствене производе.