Продаја путничких аутомобила у Кини пала је у првих 16 дана фебруара за вртоглавих 92 одсто међугодишње, према подацима Кинеске асоцијације за путничка возила (ЦПЦА), јер су компаније широм земље привремено затворене због епидемије коронавируса.

У првој половини фебруара у Кини је продато укупно 4.909 путничких аутомобила у односу на 59.930 возила у истом периоду годину дана раније, показали су подаци ЦПЦА, преноси агенција Ројтерс.

"Врло мали број аутомобилских представништава је отворио продајне салоне у прве две недеље фебруара и забележили су веома мали промет“, наведено је у саопштењу те асоцијације.

У Кини је јуче потврђено нових 889 случајева оболелих од коронавируса. Број смртних случајева се такође повећао за 118 на 2.236, углавном у граду Вухан у покрајини Хубеј, одакле је кренула епидемија, додаје британска агенција.

Кинеско тржиште аутомобила вероватно ће због ове епидемије забележити пад продаје за више од 10 процената у првој половини 2020. и за око 5,0 процената током целе године, под условом да се епидемија ефикасно сузбије пре априла, проценили су из Кинеске асоцијације произвођача аутомобила (ЦААМ) за Ројтерс прошле недеље.

У циљу стабилизацију аутомобилског тржишта, на којем је прошле године продато више од 25 милиона возила, кинеско Министарство трговине најавило је увођење више мера за подстицање куповине возила.