ОНИ су без поговора загосподарили тржиштем. СУВ или теренсковозило је скоро свако треће возило које се прода. Ауто салони, али и друмови су препуни ових возила свих класа и категорија од "кросовера" до "оф-роуд" господара беспућа.


Мода или практичност, свестраност? Тешко је рећи мада, признаћете да када видите како се власник огромног СУВ возила упаркирава у скученој улици на паркинг скројен за некадашњи понос наше ауто-индустрије "југа", схватите да и ова врста аутомобила има своја ограничења.


А шта рећи када видите да је аутомобил СУВ са погоном на свим точковима заглављен у снегу, а да поред њега пролазе много мањи, јефтинији аутомобили?


Ту је проблем лако одгонетнути. Пнеуматици. Јер није сваки пнеуматик који намонтирате на точак способан да одговори на изазове који се постављају пред возило.


- Власници СУВ возила морају бити врло пажљиви при избору одговарајућих пнеуматика. Наменски развијени пнеуматици са ознаком СУВ су на први поглед врло слични пнеуматицима за уобичајене путничке аутомобиле, али се од њих разликују по једној важној карактеристици - имају већу носивост - објхашњавају стручњаци из "Гудјера".


Наиме, возила СУВ, у поређењу са класичним путничким аутомобилима, имају високо тежиште и већу масу, па тако и чвршће амортизере.


Зато возачи морају још пажљивије да приступе избору пнеуматика, који морају бити прилагођени већим оптерећењима. Пнеуматици СУВ, за разлику од уобичајених, имају чвршћу конструкцију, а посебно су прилагођени гумена смеша и облик дезена газећег слоја.


За своје спортско теренско возило увек изаберите пнеуматике са ознаком СУВ, и обратите пажњу на правилне димензије и индекс брзине, а пазите и на довољно велику носивост, у складу са хомологацијом. При избору никако не занемарите улогу квалитета пнеуматика, на крају крајева, они су једина додирна тачка возила са подлогом и као такви важан фактор сигурности у саобраћају. За возила СУВ се препоручују пнеуматици највишег квалитета.


- Захтевни зимски услови са ниским температурама и често клизава, понекад и снежна или залеђена подлога, захтевају већу пажњу при избору одговарајућих пнеуматика. На вашем возилу СУВ, никада зими не употребљавајте летње теренске или полутеренске пнеуматике, јер они, упркос грубом профилу, не поседују кључне карактеристике зимских пнеуматика. Зимске пнеуматике одликује мекша мешавина гумене смеше која по мразу боље приања, као и додатне ламеле у блоковима газеће површине, чиме се обезбеђује поуздано приањање у снегу - објањавају из ове познате компаније.


Прочитајте још: "Фијатов" СУВ из Шумадије


За сигурну и безбрижну вожњу СУВ возилима, чак и у тешким зимским условима изаберете увек одговарајуће пнеуматике са ознаком СУВ, а проучитеи друге ознаке попут "UltraGrip Performance", "SoundComfort".


Погрешан избор, "шминкерски" приступ куповини пнеуматика,значи и обавезну додатну опрему - лопату у гепеку.