Београдски сајам спреман за велику смотру аутомобила и мотицикала, најављено мноштво занимљивог садржаја

П. Живковић/Novosti Online

07. 02. 2020. у 16:56

Београдски сајам спреман за велику смотру аутомобила и мотицикала, најављено мноштво занимљивог садржаја

Фото К. Михајловић

Овогодишњи "DDOR BG Car Show" биће одржан у тржишним околностима које су обележиле претходну годину

Овогодишњи сајам аутомобила "Бг кар шоу и 14. Међународни сајам мотоцикала, делова и опреме "Мотопешн", одржаће се на Београдском сајму од 19. до 25. марта.

- Циљ ове престижне регионалне манифестације у сектору ауто и мото индустрије јесте да представи актуелне новитете, трендове, могућности и перспективе ових свеприсутних привредних грана и пратећих индустрија на српском али и међународном тржишту. У вези са овим сајмом, једна од интригантнијих је и чињеница да традиционално почиње непосредно по затварању легендарног Женевског салона аутомобила, наслеђујући и нека глобална привредна и концепцијска питања актуелног ауто и мото света, али и део његовог сјаја, ексклузивитета и иновационих дилема. - каже се у саопштењу београдског сајма достављеног "Новостима".

Прочитајте још: Шпанска компанија не посустаје: "Сеат" представио новог "леона"

Овогодишњи "DDOR BG Car Show" биће одржан у тржишним околностима које су обележиле претходну годину и које за произвођаче, дистрибутере, сајамске посетиоце и потенцијалне купце могу да буду занимљив оријентир. Јер, током 2019. године продата су 34.202 нова путничка и лака комерцијална нова возила, око 11 одсто више него 2018 (када их је продато 30.731), а од тог броја највише у априлу, непосредно после и "заслугом" мартовског Сајма аутомобила - чак 4.258.

Највише путничких возила на српском тржишту продала је "Шкода" (5345 возила), а следе "Фијат" (2.666) и "Рено" (1.709). У значајном сегменту лаких комерцијалних возила прворангирани су "Фијат" (2.792), "Дачија" (862) и "Фолксваген" (698).

Узгред, индикативно је да су у истом периоду продата и 1.584 камиона, око 400 више него 2018.

Само илустрације ради, месец дана пре краја 2019. возни парк продатих луксузних ипремиум аутомобила садржао је 929 "аудија", 876 "мерцедеса", 735 "БМW-а", 213 "ленд ровера", 104 "поршеа", 127 "јагуара", 60 "алфа ромеа", 17 "лексуса", девет "инфинитија", пет "бентлија", три "масератија" и по један "ламборгини" и"ролс-ројс". У том броју је и петнаестак аутомобила чија је цена знатно преко 300.000.

Током 2019. продато је и 1.212 мопеда, 1.112 мотоцикала и 198 тешких четвороцикала, тако да је 2019. година завршена са укупно 38.308 продатих нових моторних возила свих категорија.

У сарадњи са Српском асоцијацијом увозника возила и делова , на Београдском сајму се, током седам дана, може очекивати репрезентативан број ауто и мото брендова, али и оних у сегменту лаких привредних возила. Најишчекиванији, луксузни брендови и они у премиум сегменту ни овог пута неће разочарати "аутомобилску јавност".

Један од концепцијских императива ових сајмова је и промоција

техничко-технолошких, дизајнерских, али и свих ругихиновативности у секторима које покривају, поготово оних у вези са алтернативним погонским решењима и новим концептима хибридних и електро погона, те новим достигнућима са безбедносног и еколошког становишта.

Сајамска понуда путничких аутомобила и мотоцикала не би била потпуна без изузетно обимног сегмента теренских возила, квадова, гаражно-сервисне опреме, резервних делова, производа пратеће индустрије, тунинг опреме, али и финансијских институција, осигуравајућих друштава, струковних организација, клубова, удружења...

Посетиоци ће моћи да уживају и у "избору за мисс сајма", у погодностима "породичног дана", изложби и паради олдтајмера, тунинг и спортских возила, изложбама дизајнера возила, те у бројним другим едукативним и забавним садржајима, такмичарским активностима, тест вожњама или наградним играма, што ће посету сајмовима учинити додатно забавном, информативном, поучном и

корисном. Коначно, продавци, сами или заједно са банкама и лизинг компанијама, припремају најконкурентније цене и финансијске конструкције, како би за исти новац понудили више у сервисним олакшицама, условима кредитирања, додатној опреми, продуженој гаранцији и другим сличним погодностима или привилегијама за купце.

Излагачки простор за аутомобиле ће стандардно бити хале 1 и 4, а премиум брендови ће бити представљени у хали 3. У халама 1А, 2А, 2Б и 3А ће, као и до сада, бити пратећа аутомобилска индустрија, а Сајам мотоцикала ће се одржати у хали 2 ниво Ц.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације