ПРЕД налетом СУВ сегмента, кросовера, сличниох "оф-роуд" возила, који грабе све веће парче тржишног колача, компактни аутомонбили полако губе дах.

Па ипак, има и оних попут шпанске компаније "Сеат" која жели д аунесе освежење у овај сегмент.

Тако је, пре неколико дана, у Мортмелу у Шпанији, промовисан и сасвим нови "сеат леон".

Компанија је уложила више од 1,1 милијарде евра како би на тржишта довела возила са ефикаснијим моторима, потпуном повезаности и напредним помоћима у вожњи упаковане у другачији дизајн.

"Сеат леон" је увек био носећи стуб овог бренда, и референтна тачка за овај сегмент, што доказује продајом више од 2,2 милиона јединица током три генерације. Четврта генерација дизајнирана је и развијена да настави ово велико достигнуће и подигне га на нови ниво у погледу повезивања, ефикасности, динамичности и сигурности.

Фото: Промо

- Сеат леон је наш најпродаванији модел и желимо да наставимо његов сјајан пут. Зато смо уложили више од 1,1 милијарде евра у потпуно нови модел, углавном у развој возила и побољшање производних погона - рекао је Карстен Исенсе, в.д. председника и потпредседника "Сеата" за финансије и ИТ - прошла година је за компанију била рекордна . Продали смо више од 570.000 аутомобила, што је најбољи резултат у нашој 70 година дугој историји. Одлична основа за почетак 2020. године

Потпуно нови Леон меша филозофију дизајна која је језгро сваког возила које сиђе са СЕАТ-ове производне линије, уносећи компактност, самопоуздање, елеганцију и спортску удобност, додајући кохеренцију, спокој и зрелост примећену у малобројним возилима.

Потпуно нови СЕАТ Леон дизајниран је, развијен и произведен у Барселони, у производним центрима марке СЕАТ на локацији Марторелл.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Историјски рекорд Шпанаца: "Сеат" је испоручио пола милиона возила (ФОТО)


- Потпуно нови "леон" са собом доноси снажну дизајнерску еволуцију у односу на свог претходника: нови језик дизајна екстеријера и ентеријера даје му јачи карактер потпомогнут побољшањем укупне пропорције, одлучнијим изгледом и углађеним линијама. Нови "леон" осветљава пут у сегменту с низом иновативних технологија освјетљења, укључујући амбијентално осветљење унутрашњости, задње светло пуном ширином, динамична треперења, пуне ЛЕД фарове и светла добродошлице - каже се између осталог у саопштењу "Сеата" достављеног "Новостима".

Фото: Промо

Четврта генерација "леона" повећава ефикасност са низом напредних погонских склопова: бензински (ТСИ), дизел (ТДИ), компримовани природни гас (ТГИ), благо-хибридни (еТСИ) и "плаг- ин хибрид" ("eHibrid") су доступне опције.

Ово је и први потпуно повезан аутомобил "Сеата", који укључује интерно и екстерно повезивање аутомобила (навигација, функције и услуге), укључујући потпуну бежичну везу са "Android Auto" i "CarPlay".

На основу "MQB Evo" платформе, "леон" нове генерације је најиновативнији производ који је марка икад направила: први потпуно повезани аутомобил, најсавременији систем помоћи у вожњи и хибридне технологије чине га спремним за све оно што нам доноси будућност .

Са предиктивним прилагодљивим темпоматом ("predictive adaptive cruise control"), асистенцијом у хитним случајевима 3.0 (emergency assist 3.0),системом за помоћ на путовању ("travel assist and side and exit assist"), "леон" нове генерације комбинује неке од најнапреднијих система помоћи возачу како би понудио оптималну заштиту у било којем сценарију вожње знатно побошавајући безбедоносне карактеристике возила.

Фото: Промо

Најуспешнији модел ове компаније постаје још практичнији. Повећане димензије верзије са петори врата и "Sports-tourera" (86 мм и 93 мм) омогућавају већи простор на задњим седиштима и нуде још већи капацитет пртљажника за "Sports-tourer".

"Леон" ће бити доступан у четири нивоа опреме - "Reference", "Style", "Xcellence" или "FR" - возило ће понудити све што возачу треба са могућношћу персонализовања на највишем нивоУ.

Сва возила у понуди имају приступ без кључа "KeyLess entry", УСБ прикључке на предњем и задњем делу, технологију ЛЕД предњих светла са аутоматским управљањем, 8-инчни "infotaiment" систем и "SEAT Connect" технологију.