СРБИЈА са 2.238.533 возила, колико их је регистровано 2019, просечне старости веће од 17 година, с правом је, као један од начина смањења загађења ваздуха, предвидела две мере које се односе на аутомобиле и које релативно брзо могу да дају значајне резултате. Управо издувни гасови из ауспуха су један од кључних загађивача ваздуха.

Једна од првих мера којом ће се бавити новорофмирана Радна група за решавање проблема загађења ваздуха биће ригорозна контрола возила на техничким прегледима. Према важећим прописима, усвојеним 5. јула 2018. године, на линијама техничких прегледа се мери емисија штетних гасова, али се неисправна возила не искључују, већ се власницима даје рок да до 5. јула 2021. године отклоне све недостатке. Сада би држава у циљу ургентног отклањања повећаног загађења могла одмах, не чекајући следећу годину, да започне примену овог прописа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Држава уводи ригорозну контролу аутомобила на техничком прегледу: Ово је 6 МЕРА за смањење загађења ваздуха

Друга најављена мера је субвенционисање куповине хибридних и електричних возила. Понуда хибридних возила на нашем тржишту је добра, јер за ову врсту еко-аутомобила, за разлику од електричних, засада не треба прескупа инфраструктура - мрежа брзих пуњача. При томе, хибриди су и доста јефтинији од електричних возила, али свакако држава мора да почне и прављење инфраструктуре за чисто електричне аутомобиле. Колико је држава спремна да припомогне куповину "зелених" возила тешко је проценити. Европске земље издвајају од 3.000 до 12.000 евра субвенција за куповину ових возила. Многи повлаче и паралелу са субвенцијом од 8.000 евра за таксисте који купују нова возила, мада њима набавка возила није ограничена само на хибриде и електромобиле. Не треба заборавити ни друге бенефите с којима држава може да поспеши куповину - почевши од ослобађања од пореза, бесплатног паркирања, куповине "старо за ново", и јефтинијим регистрацијама, омогућавањем коришћења жуте траке у градовима и слично.

Могла би ускоро да се донесе и забрана увоза возила са моторима "евро 3", па и "евро 4" стандарда, иако је раније планирано да се то уради крајем ове године.

- Ми смо постали отпад за возила из Европе која нико неће - каже генерални секретар Српске асоцијације увозника нових возила Бобан Николић. - Апсурд је и да за увоз новог возила држава наплаћује еко-таксу од 12.000 динара по тони, а за половна не.


УВОЗИМО СТАРО

У СРБИЈУ је 2019. године увезено 141.918 половних возила. Од тога са "евро 4" мотором 48.445 - произведених од 2006. до 2009, а са "евро 3" мотором 61.303 - којима је година производње између 1999. и 2005.