ЈАПАН је дигао све на ноге у покушају да се домогне одбеглог затвореника Карлоса Госна, некадашњег генералног директора Рено-Нисан алијансе и генералног директора Нисана, који је 30. децембра 2019. из кућног притвора у Токију, некако успео да се домогне Бејрута!

Карлос Госн који има и либанско (уз француско) држављанство ,јер су му родитељи пореклом из Либана,у Јапану је сада проглашемн тако рећи "за државног непријатеља број 1" и не треба сумњати да ће ова земља уложити све могуће напоре да га врати "под надзор свог правосуђа".

Либан је примио црвену Интерполову потерницу која је расписана за одбеглим затвореником. Ову вест медијима је потврдио и либански министар правде Алберт Серхан.

- Потерница је стигла само четири дана након што је господин Госн стигао на територију Либана - саопштио је министар не наводећи никакве друге детаље.

Госн (65) је у Јапану оптужен за финансијске малверзације, а суђење је заказано за април. У Либан је стигао у понедељак, преко Турске, и од тада није виђен у јавности.

Црвена Интерполова потерница значи међународни налог за хапшење, а Серхан каже да ће либанско тужилаштво "испунити своје обавезе", наговестивши први пут да би Госн могао да буде приведен на саслушање.

Серхан, међутим, указује да Либан и Јапан немају споразум о екстрадицији, чиме отпада могућност да би Бејрут изручио Госна Јапану.

У Јапану је наводно у току опсежна истрага и претрага куће у којој је живео Карлос Госн, након што је платио кауцију,јер никоме није јасно како је он успео да побегне јер је био под сталним надзором , само су камере биле укључене 24 часа, а о физичком обезбеђењу и да не говоримо. Њему су наравно, били одузети и сви пасоши, па ће истрага морати да одговори и на ова питања. .

Поготово што су велики светски медији су објавили да је Госн ушао у Либан легално с француским пасошем и користећи либанску личну карту.

Огласио се и Госн. Он је потврдио да је напустио Јапан, наводећи да није побегао од правде, већ од "неправде и политичког прогона", пренео је ББЦ.

Како је рекао, он више неће бити "талац строгог јапанског правосудног система, у којем се претпоставља кривица, у којем је распрострањена дискриминација и негирају се основна људска права".

Он је негирао да је учинио ишта лоше, а његови адвокати оптужили су јапанску владу за заверу против Госна.

Госн је негирао све оптужбе.

ХАПШЕЊЕ, ОПТУЖБЕ, СУЂЕЊЕ, КУЋНИ ПРИТВОР, БЕГ

НЕПРИКОСНОВЕНИ шеф Рено-Нисан -Алијансе, Карлос Госн, који је био и на челу неких јужноамеричких банака, члан Управног одбора угледних кинеског универзитета у Пекингу, у два мандата и шеф Европске асоцијације произвођача аутомобила, ухапшен је у рано јутро 4,30 сати по јапанском времену 19. новембра 2018. када се приватним авионом вратио из Либана.

Оптужбе су биле "несавесно пословање" и не пријављивање тачног износа примања - што ће рећи утаја пореза...

Истовремено је ухапшен и "шеф људских ресурса 2 у Нисану Грег Кели по повратку из САД. Блиски сарадник Госна...

Истог дана је извршни директор Нисана Хирото Саикицва на прес конференцији саопштио да Госн није више члан УО Нисана...

Јапански медији су тада писали да се ради о "неком неовлашћеном плаћању у ББразуилу у износиу од 18 милиона долара"...Касније се писало да је у ствари тим новцем Госн плаћао своје резиденције у Бејруту, Паризу и Амстердаму.

Тада се појавила и информација да истрага о пословањима Госна у Јапану траје годинама уназад.

Ускоро се оптужница допуњава и са послом који је Госн уговорио са извесном фирмом са Блиског истока која је коштала Нисан 80 милиона долара...

Госн је стављен у кућни притвор а одлуком јапанског суда Нисан је "променио браве" на вилама у Бејруту и Рио де Жанеиру.

Госн је попново ухапшен, одведен у затворски притвор 21. децембра под новом оптужбом д аје Нисан оштетио и за 16,6 милиона долара у послу са извесним Шеиком.

Након хапшења се Госн први пут обратио јавности 11. јануара 2019.тврдећи да је поптуно невин и да ће то доказати.

Од тада до данас, Госн и његови адвокатуи потезали су тужбе и против медија, жалили се по разним основама. Чак је и његобва друга супруга апеловала код председника МФранцуске Емануела Макрона да на самиту са јапанским премијером Шинзом Абеом интервенише...

Међутим, иако су и Рено и француска Владастале испрва иза Госна говорећи да нико није крив док се не докаже, већ 16. јануара је француски министар финансија Бруно ле Мер саопштио да би рено морао да нађе новог генералног директора.

Госн је 24. јануара 2019. сам поднео оставку на место генералног директора Реноа.

Почетком марта прошле године у Токију је Госн положио кауцију иод милион долара и дозвољено му је да ћелију притворске јединиоце замени кућним притвором под врло строгим надзором.Нон стоп видео камере и забрана коришћења интернета.

Госн је ипак, некако, твитером објавио 3. априла да ће "најзад рећи истину" и "заказао је конференцију за медије 11. априла", али је поново, дан касније ухапшен на основу "прош

Крајем априла суд у Токију уважава жалбу адвоката Госна и враћа га у кућни притвор под још строжијим надзором као што је забрана контакта са супругом четири месеца.

Али, 30. децембра прошле године стигла је вест да је Госн побегао у Либан...

КО ЈЕ КАРЛОПС ГОСН

Карлос Госн је рођен 9. марта 1954. године у Порто велху Бразилу. Син је Француза (Хорхе Госн), либанског порекла ( мајка Нигеријка) чији је деда (Бичар Госн) био један од најпознатих произвођача, трговаца, власника неколико компанија у области гуме,пољопривредних производа и авијације.

Чим је дипломирао 1978. Госн је добио посао у Мишелину, највећој европској компанији из гумарске индустрије.Тамо је провео 18 година напредујући крупним корацима од шефа погона, до шефа истраживачког одељења. Већ у 30 години је наименован за генералног директора Мишелина у Јужној Америци. Ту бележи фантастичан успех успевши д аи поред огромне бразуилске кризе и инфлације направи тим који је успешно пословао.

Следи унапређење у шефа Мишелин САД!Ускоро се обрео у Рено Јужно-Америчкој дивизији и 1997. постаје први директор приватизованог Реноа.

У марту 1999. Рено и Нисан формирају алијансу тако што рено купује 36,8 одсто акција јапанске компаније.

Задржавши своју функцију у Реноу Госн у јуну 1989. постаје извршни директор Нисана а 2000. ЦЕО Рено-Нисан Алијансе.

Алијанса под његовим руководствомпостаје не само изузетно профитабилна већ постакје и једна од три највеће компаније на свету. Када је 2016. Нисан купио 34,6 одсто власништва Мицубишија, Госн је постављен за директора и ове компаније, а 2017. "Рено-Нисан-Мицубиши" постају највећи произвођач аутомобила на свету претекавши Фолксваген и Тојоту.Исте године,у марту, Госн је отишао са места генералног директора Нисана (насаледио га Хирото Саикава)али је остао на челу Алијансе.

Кола крећу низбрдо 19. новембра 2018. када Окружни суд у Тпкију издаје налог за хапшење у 4,30 сати ујутро!