НЕ чекајте јутро да би се ухватили у коштац са залеђеним аутомобилом. Живот ће вам бити много лакши након неколико савета који ће вас припремити за “дубоки минус”.

Ту је осам идеја како да вам се не заледи стакло, ни врата, а ни брава на вашем аутомобилу. Међутим, постоји решење и за све оне који тренутно имају такву врсту проблема.

Прочитајте још: Министар Стефановић донео одлуку која ће обрадовати возаче

БИРАЈТЕ ИСТОК

Имате ли могућности, увек аутомобил паркирајте тако да предњи део буде окренут на исток. Тако ће први јутарњи зраци полако отапати лед на ветробранском стаклу.

ПОМАЖУ АЛКОХОЛ И САПУН

Направите течност за одлеђивање стакала, коју ћете ујутро само попрскати по леду. У боцу ставите литар алкохола, децилитар воде и детерџент за прање посуђа. Добро промућкајте. Постоји још један рецепт – улијте у боцу с распршивачем алкохол и воду у промеру 2:1 (две трећине алкохола и трећина воде).

ЗАШТИТИТЕ БРАВЕ ОД ЛЕДА

Ту помаже WD40. Ушприцајте га у браве на аутомобилу и неће се заледити преко ноћи.

ДА СЕ ВРАТА НЕ ЗАЛЕДЕ

Врло је једноставно, све што треба да урадите је да премажете гуму око врата аутомобила неком масноћом. То може бити глицерин, вазелин, јестиво биљно уље итд. Урадите то чим изађете из возила, како би наредно јутро без проблема отворили врата.

СНАЂИТЕ СЕ

Ако се нађете негде у граду, стакла вам се заледе, а код себе немате ни спреј, ни топлу воду ни стругалицу – посегните за кредитном картицом и остружите лед. То ће ићи мало спорије, али ипак ћете након неког времена моћи да седнете у ауто и одвезете се кући.

ЧАРАПЕ НА БРИСАЧЕ

Да, добро сте прочитали. Навуците старе чарапе на брисаче како их ујутро не бисте нашли “залепљене” за залеђено стакло. Или, једноставно их дигните да не стоје на стаклу па се неће ни залепити.

Спољни ретровизори на аутомобилу неће се заледити ако на њих ставите пластичне кесе. Можете их омотати и гуменом траком.

ЗАШТИТА ЗА РЕТРОВИЗОРЕ

Спољни ретровизори на аутомобилу неће се заледити ако на њих ставите пластичне кесе. Можете их омотати и гуменом траком.

СТАВИТЕ КАРТОН НА СТАКЛА

Ово је одличан начин превенције да се стакла на ауту уопште не заледе. Уместо картона можете ставити и стари пешкир.

Залеђена стакла никада не поливајте врућом водом, јер могу попуцати, посебно ако већ имају мања оштећења, упозоравају стручњаци. Паметнији избор је млака вода коју на стакло нанесете крпом.

(espreso.rs)