РУМУНСКА фабрика аутомобила "дачија" (која је део "Реноа") у Миовенију прославила је производњу 500.000 примерка модела "дастер" друге генерације. Са производне траке сишла је верзија "дастер 4џ4 престиж 1.3 ТЦЕ 150КС", у црвеној "фјужн" боји.

Ради се о другој генерацији легендарног модела који је лансиран пре две године на Салону аутомобила у Франкфурту. Модел број 500.000 је произведен за купца из Француске.

Иначе, сваког дана у овој румунској фабрици се произведе 1.400 возила, од чега 1.050 "дастера".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Testirali smo novu “mazdu CX30": Udobna kao odelo šiveno po meri, a jedan detalj sigurno će privući poglede na ullici

Прва генерација модела "дастер" кренула је у производњу 2010. године и од тада је више од 1,7 милиона возила произведено у Миовенију у Румунији. Палета возила "дачије" продаје се у 44 земље, а главна извозна тржишта су Француска, Италија и Шпанија.

- Успех се заснива на компетентним, озбиљним и одговорним тимовима. "Дастер" је култни модел марке "Дачија" произведен у Миовенију на којем раде све екипе "Групе Рено" у Румунији и желим да им се свима захвалим. . Данас градимо своју будућност у једној од највећих фабрика Алијансе Рено-Нисан-Мицубишии", рекао је Мигуел Оливер-Бокуера, извршни директор фабрике возила Дачија.

Нови "дастер" је најпродаванији СУВ на тржишту у Румунији и други најпродаванији модел на француском тржишту након возила "логан". У Румунији је 2018. проглашен за аутомобил године, а познате британске новине "Сан" су му доделиле титулу "Возило године са најбољом вредношћу" на традиционалној гала вечери.