Свакодневно слушамо упозорења надлежних на лошу видљивост и савете да се брзина возила прилагоди условима саобраћаја. Шта то конкретно значи када на путу наиђемо на маглу?

Пре свега, без обзира на то да ли је реч о вожњи по јакој киши, мећави или густој магли, изузетно је важно да као возачи омогућимо благовремено и сигурно заустављање возила како бисмо избегли евентуалну саобраћајну несрећу и веома опасне ланчана сударе који се у овом периоду године дешавају углавном због пребрзе вожње у условима магле на путу и клизавог коловоза.

Уколико вас задесе услови смањење видљивости и ако имате аутомобил опремљен светлима за маглу обавезно их укључите - како предња, тако и задња, не би ли вас они који долазе отпозади пре уочили. Дуга светла заборавите, јер превише реагују са честицама магле, стварају рефлексију и само ће вам отежати вожњу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Упозорење возачима због магле: Видљивост смањена на 200 метара посебно у овим деловима земље

Кључно је да све учините како би вас други учесници у саобраћају уочили са што веће удаљености.

У случају екстремно лоше видљивости, неки возачи поред светала за маглу користе и сва четири мигавца. Ова стратегија свакако изазива већи опрез код других учесника у саобраћају јер не могу одмах бити потпуно сигурни да ли стојите поред пута или се још увек крећете.

Вожња кроз град по магли је нешто једноставнија јер имате довољно орјентира око себе (уличну расвету, добру хоризонталну сигнализацију и друге учеснике у саобраћају), брзине кретања су мање, па је вероватније да ћете остати у својој коловозној траци и, у случају потребе, закочити на време.

Међутим, пешаци су веома угрожени у условима смањење видљивости, а како их у граду има највише, морате мислити и на њих. Смањите брзину кретања тако да можете ефикасно извести маневре избегавања и заустављања.

На отвореном путу, у вожњи по магли, брзина вам је највећи непријатељ. Потребно је прилагодити се брзини којом се крећу остали учесници у саобраћају. Јасно вам је да је покушај претицања другог возила раван самоубиству / убиству без обзира на машину коју возите.

Светла за маглу су вам јако корисна на отвореном путу јер њихов широк сноп ефикасно успева да осветли десну ивицу пута која вам служи као оријентир за вожњу.

ПРИЛАГОДИТЕ СЕ СИТУАЦИЈИ

Укључите брисаче с времена на време, како бисте били сигурни да се на ветробрану није нахватала прљавштина коју магла носи са собом или ситне капљице воде.

Због оних који се налазе иза вас и ради сопствене безбедности, на отвореном путу обавезно укључите и задња светла за маглу (данас их има већина модела аутомобила). И не заборавите да их искључите када се видљивост врати на нормалу, јер ће у супротном заслепљивати возаче у аутомобилима иза вашег.

Оних 130км/х обећаних на ауто-путу одмах заборавите када је магла на путу. Прилагодите се ситуацији. Будите опрезни када возите иза камиона јер се на њиховим стоп светлима често налази прљавштина, тако да је тешко проценити да ли коче или не.

Заустављање на ауто-путу као реакција на густу маглу никако није добар потез јер постоје велика вероватноћа да ће неко ко се креће иза ударити у вас. Стрпите се до првог одморишта, бензинске пуме и тамо се консолидујте.

Ако вам након читања овог текста и сама помисао на маглу на путу ствара главобољу, размислите још једном да ли је баш неопходно да у овом тренутку кренете на пут. У случају да ипак не можете избећи вожњу по магли, још једном вам саветујемо опрез и желимо срећан пут.

Б92.нет