ВЕЋ први мраз и добро позната слика са наших улица. Власници безуспешно "верглају" своје машине у нади да ће их стартовати и одвести их до жељеног циља. Јасно, проблем је као и увек у акумулаторима, којих се сетимо, чини се, увек некако прекасно.

- Ето, истекла му гаранција пре месец дана и адио - каже нам љутити возач. Некада су акумулатори трајали и по десет година.

Прочитајте још: Како проћи технички, шта са плином? Увоз Евро 3 возила пада, од 2021. милион возила неће моћи да прође преглед

Мишљење овог возача дели и велики број њихових колега. Једини спас је, ипак, да на време дочекате зимске дане, прве мразеве.

Превентивни преглед акумулатора можете обавити и потпуно бесплатно, иако је, наравно, много више оних који ће вам наплатити ову услугу (од 800 динара па навише). Како се већина акумулатора "не одржава", односно не досипа им се електролит, не допуњавају се, јасно је да је једини спас куповина новог, што за истањене џепове просечних српских возача представља значајан издатак.

Тржиште у Србији је добро снабдевено акумулаторима свих ампеража и величина. Цена зависи од произвођача и ампер-часова акумулатора. Акумулатори коштају (за путничка возила) од 3.990 динара до 24.990 и нуде се уз гаранцију од две до пет година.

- Скупљи су акумулатори познатијих брендова и они за аутомобиле који имају старт/стоп системе - каже нам Јован З. из једне београдске продавнице ауто-делова и опреме. - Немамо пуно рекламација ни за ове најјефтиније, најмање познатих брендова. Чак нам неки купци траже баш те акумулаторе, тврдећи да су им трајали и по седам-осам година.

Приликом куповине акумулатора треба обратити пажњу на датум производње, али и на то да вам продавац да исправно попуњен гарантни лист. Није занемарљиво ни колико је велика и распрострањена сервисна мрежа, али искуство каже да обратите пажњу и на то како се складиште акумулатори у радњи у којој их купујете.

Да би акумулатор радио правилно, односно да би трајао бар колико му важи гаранција, неопхопдно је да вам и аутомобил буде исправан и да правилно "пуни" батерију.

У продавницама специјализоване опреме могуће је наћи и облоге за акумулаторе који делују као изолација, али стручњаци кажу да је сасвим довољно да вам аутомобил буде исправан и да редовно преконтролишете акумулатор, па вас ни највећи мразеви неће изненадити.

СТАРО ЗА НОВО

ВЕЋИНА продавница нуди акумулаторе и на одложено плаћање, било чековима или платним картицама.

Има доста и оних који врше замену, такозвано старо за ново, и откупљују ваш истрошени акумулатор. Цене се крећу од 10 па до 15 динара по ампер-часу.