ПРЕМИЈЕРА нове "Опелове" узданице, моћне "инсигније", биће одржана на предстојећем Салону аутомобила у Бриселу од 10. до 19. јануара, али је компанија из Риселсхајма, објавила прве званичне фотографије и дала више, јако интересантних података који откривају шта будуће купце овог аутомобила чека.

- Нова едиција наше перјанице ће купцима понудити оштрији изглед као и унапређено видно поље по мраку - каже се , између осталог у саопштењу "Опела" достављеног "Новостима" - Захваљујући освеженом дизајну,наш најлуксузнији модел има још снажнију појаву на путу. Велики допринос томе дају екстремно танка предња светла са пионирском ЛЕД технологијом. Нова адаптивна "IntelliLux LED Pixel" светла сада имају 84 ЛЕД елемента по једном фару.

Нова "инсигниа" ће бити опремљена само са "FULL LED" системима осветљења. Од ЛЕД предњих светала високе енергетске ефикасности до нових адаптивних "IntelliLux LED Pixel" светала, која сада имају број ЛЕД елемената који је водећи у индустрији - 168, уместо претходних 32.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Прве фотографије: Презентација нове „опел корсе“ у Сплиту

У "Опелуу" објашњавају да сада светла реагују брже, са више прецизности него икада пре, пружајући оптимално видно поље за возаче е без заслепљивања возила испред или надолазећег саобраћаја. Са новом генерацијом "IntelliLux LED Pixel" светала, наш аутомобил је уникат у свом тржишном сегменту.

- Са "IntelliLux LED Pixel" светлима, ми правимо још један велики корак унапред", објаснио је Кристијан Милер, извршни директор за инжењеринг - Вожња ноћу је сада опуштенија и безбеднија. Нова предња светла реагују брже, неприметно и са већом прецизношћу у преовлађујућим условима вожње. Интелигентни систем непрекидно подешава сноп светла, па је пут испред увек идеално осветљен. Резултат је оптимално видно поље у свакој ситуацији, без заслепљивања других учесника у саобраћају."

Главни сноп се неприметно подешава у милисекундама од стране две контролне јединице - једна је повезана са предњом камером, а друга са фаром. Велики број ЛЕД елемената који непрекидно реагују на услове на путу резултују у неприметној адаптацији светлосног снопа. Осветљено подручје је веће него пре а возила испред као и надолазећи саобраћај су прецизније "исечени".

Облик и усмереност светла варирају у складу са ситуацијом у вожњи и околином. Функције светла су различите у зависности од тога да ли се вози по кривинама или лошим временским условима па све до вожње градом, магистралом или аутопутем, а светло је посебно подешено и приликом паркирања. Опел је додатно унапредио светло приликом вожње аутопутем код најновије генерације ИнтеллиЛуx ЛЕД светала. Приликом скретања у лево, светлосни сноп се помера више у лево, како би возач могао лакше да види знакове поред пута. Када се скреће десно на аутопуту, светлосни сноп сија више ка десној страни како не би заслепљивао возаче који долазе у сусрет.

Нова едиција "инсигније" има прегршт напредних технологија. "Гранд спорт" лимузина и "Sports Tourer" караван по први пут имају дигиталну камеру за поглед уназад. У комбинацији са упозорењем на бочни саобраћај приликом кретања уназад, системом који уз помоћ радара прикупља информације и обавештава возача о бочном саобраћају приликом изласка са паркинг места, безбедност је додатно увећана. Листа напредних технологија је комплетирана са бројним доказаним системима асистенције као што су упозорење на чеони судар са аутоматским кочењем и препознавањем пешака и "head-up" дисплејом. Возачи и путници су одлично повезани у "Инсигнији" уз помоћ одличних инфо-забавних система са екранима у боји осетљивим на додир. Листа опција укључује "e-Call" и бежично пуњење компатибилних паметних телефона у централној конзоли.

Нова "инсигнија" ће бити ефикаснија него икада пре захваљујући коришћењу лакших материјала и потпуно нових врло ефикасних бензинских и дизел мотора. Када је представљена 2009, прва генерација је изабрана за "Европски аутомобил године". Током претходних десет година, скоро 1,2 милиона јединица обе генерације "инсигније" је сишло са производних трака у Риселсхајму.

Гама инфо-забавних система компатибилних са "Apple CarPlay" и "Android Auto" апликацијама креће од "Multimedia Radio" преко "Multimedia Navi" све до "Multimedia Navi Pro" система. Врхунски систем обухвата бројне сервисе повезаности и навигације. Са информацијама о саобраћају у реалном времену, ажурирањем мапа путем интернета и предиктивном навигацијом, путовања су опуштенија. Нови симболи дају навигационом дисплеју свежији и модернији изглед. Исто важи и за инструменте. Када је инсталиран систем "e-Call", позив хитним службама се дешава аутоматски када су активирани затезачи појасева или ваздушни јастуци. Поред тога, помоћ може да се позове у року од неколико секунди притиском на црвено дугме.

Нова "инсигнија" имаће врло висок комфор. Ергономска АГР сертификована седишта су опционо доступна за возача и сувозача. Компатибилни паметни телефони могу да се пуне бежично. Врата пртљажника верзије "Спортс Тоурер" могу да се отворе и затворе аутоматски покретом стопала испод сензора у задњем бранику.

Јасно је да "Опел" наставља своју офанзиву на свим пољима, а ускоро ћемо сасвим сигурно добити много више информација о "инсигнији" која је и међу купцима у Србији, један од пожељнијих аутомобила.