Продаја аутомобила широм света ће у 2019. години, како се очекује, забележити највећи пад од финансијске кризе 2008. године, јер је спласнула тражња потрошача - од Сједињених Држава до Кине.

Глобална продаја аутомобила ће, како се процењује, пасти за око 3,1 милион јединица у текућој години, што је већи пад него 2008., објавио је економски тим агенције Фич рејтингс, позивајући се на податке које је прикупила Међународна организација произвођача моторних возила.

Из Фича поручују и да успоравање продаје аутомобила утиче на пад глобалне производње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Najnoviji adut namenjen mladima: Predstavljen "abart 595 pista" (FOTO)

"Пад глобалног тржишта аутомобила од средине 2018. кључни је покретач пада глобалне производње, а перспективе продаје аутомобила знатно су се погоршале у односу на наша очекивања из маја месеца", изјавио је Брајан Култон, главни економиста Фича, а преноси ЦНБЦ.

Глобална продаја путничких аутомобила пала је на 80,6 милиона јединица у 2018. години са 81,8 милиона јединица годину раније, што је био први годишњи пад од 2009. године, саопштила је та агенција.

Глобална продаја воyила ове године вероватно ће пасти за додатних четири одсто, на око 77,5 милиона продатих возила.

Пад тражње у Кини, највећем светском тржишту аутомобила, главни је фактор који се крије иза глобалног пада продаје у овој години.

Наиме, продаја аутомобила у Кини пала је за 11 одсто од јануара до краја октобра у поређењу са истим периодом прошле године. Култон сматра и да су слаб раст кредитирања, већа продаја половних аутомобила и нови стандарди везано за емисију штетних гасова утицали на мању продају нових аутомобила у Кини.

Продаја у САД је такође суочена са проблемима, а компаније ДЖенерал моторс, "Форд" и Хонда смањиле су производњу услед "хлађења" тржишта аутомобила.

Фич предвиђа да ће продаја у САД пасти за око два одсто на 16,9 милиона возила у 2019. години.

И друге земље, попут Бразила, Русије и Индије, суочене су са падом продаје, а очекује се да ће слична ситуација задесити и Западну Европу.