Босански предузетник Нијаз Хастор, власник компаније за производњу аутоделова "Превент", тужио је почетком недеље немачког аутомобилског гиганта "Фолксваген"(VW) под оптужбом да нарушава слободу тржишног такмичења и затражио одштету у износу од 750 милиона долара.

У тужби се наводи да VW уцењује мање добављаче, користећи своју снагу и величину, да их присили на непоштене радне услове и цене услуга, попут оне да се мањим добављачима забрањује да своје пословање продају већим компанијама добављача, чиме би остварили бољу преговарачку позицију, пише портал новац.хр.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  REGION U TRCI ZA VW: Sada i BiH želi Folksvagen

Тужба уложена на суду у Детроиту односи се конкретно на седам мањих добављача аутомобилских делова за VW у савезној држави Мичиген, који су уговором спречени да своје пословање продају другој компанији.

Хастор тврди да те уговоре с мањим добављачима VW склапа искључиво како би његову фирму "Превент", која се иначе специјализовала за производњу аутонавлака, онемогућили у даљим аквизицијама.

"Ова тужба је неутемељена. Борићемо се одлучно против ње служећи се свим судским мерама које су нам на располагању", одговорили су из "Фолксвагена" агенцији Ројтерс.

"Превент Група" је расла управо захваљујући преузимању таквих мањих фирми добављача VW широм света што им омогућава да моћном VW постављају и неке властите захтеве.

Судећи према доступним медијским информацијама, Немци су већ добро упознати са Нијазом Хастором са којим сарађују последњих 20 година, а како се наводи, у последњем окршају "Превента" и "Фолксвагена", 2016. године, немачке фирме ћерке "Превента", "CarTrim" и "ES Automobilguss", које производе кожне пресвлаке и кутије мењача, обуставиле су испоруку VW што је зауставило немачку производњу аутомобила у најмање половини њихових погона на недељу дана.

Обустава је уследила након што VW није хтио да пристане да Хастору плати 58 милиона евра одштете, а након тога, "Превент" и VW су постигли нови договор за продужење испоруке делова за још шест година.

Хастор, рођен у Новом Горажду, у источном делу БиХ, основао је "Превент групу" 1999. године у Сарајеву и та фирма за производњу аутопресвлака убрзо је постала један од водећих извозника на подручју БиХ.

Временом су своју главну делатност проширили на производњу ентеријера за јахте и чамце, заштитне опреме и одеће и намештаја, раде на 15 локација и запошљавају 15 хиљада људи.

У 2005. години преузели су и солинску бродограђевинскуу компанију "АД Бродови" која се бави производњом јахти.