ИЗУЗЕТНО топли октобар и новембар су нас мало размазили, али полако у наше крајеве стиже и зима.

Температуре су све ниже, па би постепено требало спремати и своје аутомобиле за зимски период.

Скоро три недеље на снази су и законске норме за зимски период, укључујући гуме, које због високих температура и изостанка снежних падавина нису биле и стриктно потребне.

Ипак, како нам се ближи период када ће просечна дневна температура бити испод 10 степени, ко није заменио летње гуме могао би полако да то учини.

Осим тога, кључни детаљи на које би требало да обратите пажњу пре него што потпуно захлади јесу течности и оптика.

Проверите стање расхладне течности (антифриза) у вашем аутмобилу, и пређите на зимску течност за чишћење ветробрана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВОЗАЧИ СЕ СНАЛАЗЕ ПРЕД ЗИМУ: Преко Дрине по ауто гуме

Припремите се и за велике минусе тако што ћете све кедере на аутомобилу прекрити заштитним слојем, а ми вам препоручујемо глицерин.

Добро очистите ваше фарове, по могућности исполирајте их и уколико су неке сијалице спремне за замену немојте да сте лењи, промените их.

Када се услови за вожњу на путу промене, када коловоз буде влажнији, а температуре ниже, мало променити и свој стил вожње.

Пре свега, мање корисите педалу за кочнице, а више свој мотор приликом успоравања, јер је много безбедније, посебно у кривинама.

Будите и посебно опрезни када возите у раним јутарњим и касним вечерњим сатима, јер када падне мрак, у року од сат времена услови на путу могу постати много незгоднији, па будите посебно опрезни у тим периодима дана.

Јер током зимских ноћи чак и када нема падавина постоји могућност да се на коловозу формира танак слој леда.

Уколико имате неколико година стар акумулатор, предлажемо вам да га пре већег захлађења напуните и да уз себе у колима за сваки случај имате каблове за стартовање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАМЕНА ПНЕУМАТИКА Дубока шара чува џеп, а казне од шест до 800.000 динара!

Ако често идете у планинске делове, без обзира да ли су вам гуме нове и на њима шара дубока, носите са собом и одговарајуће ланце. У одређеним областима су и обавезан део зимске опреме.

Немојте да журите тамо где сте кренули, најбитније је стићи. Поштујте правила, возите опрезно и срећан пут!Аутор: Б92