Шта се крије иза новог ограничења брзине: Полиција би требало да “гледа кроз прсте”, али то ствара велики проблем

Д. Алихоџић З. Радовић

субота, 09. 11. 2019. у 08:02

Шта се крије иза новог ограничења брзине: Полиција би требало да “гледа кроз прсте”, али то ствара велики проблем

Инжењери са министарком ТАНЈУГ / КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ/ М. МИРČЕТИĆ/

В. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак предлаже МУП да толерише прекорачење

ВРШИЛАЦ дужности директора "Путева Србије" Зоран Дробњак изјавио је у петак да ће предложити Министарству унутрашњих послова да се на деоницама на ауто-путевима где је дозвољена брзина 130 километара на час, толерише прекорачење од 20 километара на час. То би значило да полицајци не кажњавају возаче који јуре до 150 на сат, на новим деоницама попут оне на источном краку Коридора 10, који се данас отвара за саобраћај у пуном профилу. Стручњаци, међутим, тврде да оваква пракса није позната нигде у свету.

Прочитајте још: Ускоро ново ограничење: Ево којом брзином ћете моћи да возите ауто-путевима у Србији

Дробњак је за "Новости" појаснио да не траћи измену закона, већ предлаже полицији да "гледа кроз прсте". Своју идеју први човек "Путева" правда податком да се сваке године на нашим коридорима број возила повећава од пет до шест милиона. "Жмурењем" полицијских службеника би се, по његовом мишљењу, убрзао саобраћај и смањиле гужве.

- Неће бити дозвољена та брзина на свим ауто-путевима, већ само на одређеним деоницама где на знаку пише 130 - наводи Дробњак. - То би важило на делу ка Хоргошу, на јужном краку Коридора 10 ка Нишу, као и на новој деоници од Пирота до Димитровграда. Та брзина неће важити за тунеле, где је, на пример, на Коридору 11 ограничење 80 километара на сат.

Прочитајте још: СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Опрезно с повећањем максимално дозвољене брзине

На примедбу "Новости" да би толерисањем прекорачења брзине била угрожена безбедност саобраћаја, Дробњак каже да статистика показује да на ауто-путевима има најмање саобраћајних несрећа у односу на све остале путеве.


Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, упозорава да је оваква пракса правно немогућа и недозвољена.

Фото Б. Рајчевић

- Саобраћајна полиција је дужна да спроводи закон и, као извршни орган, не сме да одступа од одлуке законодавног органа - сматра Окановић. - Не може МУП да буде изнад Скупштине Србије, која је донела закон по којем је ограничење 130 километара на сат. Нико, па ни полиција, не сме да се стави изнад закона. Не могу они да послушају Дробњака и да не примењују закон. Ако би то било тако, као што појединци замишљају, онда бисмо могли тражити да МУП толерише алкохол у крви возача до 0,8, као и да остале прописе спроводи селективно.

МИСИЈА ЗАВРШЕНА

МИНИСТАРКА грађевинарства Зорана Михајловић није крила своје задовољство што су радови на изградњи важне саобраћајнице коначно готови. Она је обећала да се у Србији више никад ауто-путеви неће градити по десетак година, јер се више води рачуна о пројектима, али и о извођачима радова.

- Мисија Коридора 10 је завршена. Од Београда до границе са Бугарском код Димитровграда стизаће се за нешто мање од три сата - рекла је Михајловићева. - Србија је успела да заврши један огроман пројекат о коме се причало читаву деценију. Ова деоница има велики значај за нашу економију, али и за безбедност.


Фото Б. Рајчевић

БЕСПЛАТНО ДО 1. ДЕЦЕМБРА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је у петак да се до 1. децембра неће наплаћивати путарина на ауто-путу Ниш - Димитровград, који се данас свечано отвара. Вучић је новинарима у Женеви рекао да је о томе разговарао с директором "Путева Србије" Зораном Дробњаком и с министарком саобраћаја Зораном Михајловић.

Од децембра ће возачи који иду из Београда ка Бугарској, у Димитровграду путарину плаћати 1.290 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Zoran VELJKOVIC

09.11.2019. 08:25

Strucnjacima poruka da u Ruskoj Federaciji svugde tolerisu do 20 km preko ogranicenja brzine.

Pink Floyd

09.11.2019. 08:34

Izjava Drobnjaka je hit godine. I Josip Broz je jednom prilikom rekao: "Ne treba se držati propisa, kao pijan plota".

Alex

09.11.2019. 11:40

Nije tacno da takva praksa nigdje ne postoji!!!U Svedskoj gdje zivim se takodje tolerise prekoracenje od 20km/ pa i vise, ali samo na auto putu. Ista situacija je i u Danskoj. Npr: 110km/h je ogranicenje u juznoj Svedskoj i niko vas ne dira ako vozite 130km/h pa i vise od toga. Preteknete policiju koja vozi 110 i nista se ne desi… Samo svajcarska i jos mozda neke zemlje se drze slijepo ogranicenja na auto putu, sto i nije bas dobro, jer se previse vremena gleda u brzinometar.

Nole

09.11.2019. 14:42

A zasto se onda na tim deonicama jednostavno ne postavi znak zabrane brzine "150 km/h"?? Za sta sluze znakovi, ako ne moraju da se postuju?? Pokusavam to da shvatim...

dragan

09.11.2019. 20:11

Људи налетео сам на ауто путу на гуму која је спала са шлепера, тачније,отпала са приколице камиона.Да сам са 150 налетео на њу, сада сигурно не бих куцао поруку ;-) 120-130, свуда стижемо

Lesa

15.11.2019. 22:44

@dragan - Pa ti vozi 80km/h niko te ne tera da vozis 150 kao 1. A kao 2. Ista ta guma moze da ispadne i u nemacku na autobanu gde nema ogranicenja brzine.MNOGO PAMETUJETE.

meri

10.11.2019. 20:02

zar nije dovoljno 130km.Ako je ogranicenje 110km pa malo i da se prekoraci.ako je 130 km onda nikako vise.

Miki9

10.11.2019. 23:33

Pre 2 g.me srpska policija vodila na sud u rumu kao stranog drzavljana vozaca kamiona slov.ja iz Rep.Srpske citanja taho.imao 3 greske 5.7.8.min prekoracenje voznje i platio kaznu 720 eura to je bruka i sramota prema jednom srbinu iz rep.Srpske neka vam je srbijo na cast a mene su stalno ucili da ste nam srbima u srpskoj MAJKAAAAA.

mitrofan

12.11.2019. 12:20

@Miki9 - Krivo su te ucili sinko, ako napisem zasto, nece mi objaviti komentar ;)

Arsich

18.11.2019. 15:04

Ja sam i Italiji preko 20 godina.Niko te ne zaustavlja preko 150kmto je da kažemo neka tolerancija ili da kažemo "javna tajna "