Од данас обавезна употреба зимске опреме: Ево како да препознате квалитетне пнеуматике

01. 11. 2019. у 12:01

Од данас обавезна употреба зимске опреме: Ево како да препознате квалитетне пнеуматике

Фото Промо

Стручњаци из компаније Continental поручују да је врло једноставно препознати квалитетне гуме прилагођене зимској вожњи

Први новембар је дан када уместо летњих гума возачи у Србији на својим аутомобилима треба да имају монтиране зимске пнеуматике. Без обзира на то што временски услови још увек не захтевају ову промену, зимско време врло брзо стиже, па је савет да се на време изврши замена како би се избегле гужве код вулканизера.

Како се снег у одређеним деловима наше земље задржава и по месец дана и како су услови на путевима разнолики, препорука је да се обрати пажња на врсту, али и квалитет гума, као једну од најважнијих ставки везаних за безбедност у саобраћају.

Зимске гуме имају јединствене карактеристике које служе да умање ризик од проклизавања на снегу и леду, као и да се прилагоде вожњи у хладним условима, односно када се температура спусти испод седам степени целзијуса. Међутим, возачи одлично знају да нису све гуме исте, јер у зависности од модела аутомобила, као и жељених перформанси, постоје разлике и међу зимским пнеуматицима.

Стручњаци из компаније Continental поручују да је врло једноставно препознати квалитетне гуме прилагођене зимској вожњи. На бочном зиду налазе се препознатљиве ознаке M+S и три планинска врха са пахуљицом. У случају да гума нема ни један од та два симбола онда није предвиђена за вожњу у зимским условима.

M+S симбол

Гуме са M+S симболом који означава блато и снег (муд + сноњ), имају мекши газећи слој и посебно дизајниране шаре како би показале боље перформансе у зимским условима од обичне гуме. Међутим, треба имати у виду да оне нису тестиране у правим зимским условима, односно на снегу и леду, па самим тим нису довољно поуздане.

ТРИ ПЛАНИНСКА ВРХА СА ПАХУЉИЦОМ

Симбол означава да су зимске гуме направљене према прописима UNECE (Економске комисије за Европу при Уједињеним нацијама), који пре свега важе у земљама Европске уније, али и у многим другим државама које систематски воде рачуна о безбедности у саобраћају. Гуме са овим симболом разликују се од оних које поседују само M+S ознаку по томе што су њихове перформансе објективно тестиране на снегу и у тежим зимским условима. Оне пружају високе перформансе у погледу безбедности, контроле на снегу, леду и уопште ниским температурама.

Поред ових ознака, прави познаваоци аутомобила одлично знају да ContinentalWinterContact гуме имају понекад и слова попут С за спортске моделе са јачим мотором и П које је ознака за перформансе.

Како вожња по снегу представља посебан изазов власницима спортских аутомобила, као и луксузних модела са јаким моторима, компанија Continental у својој понуди нуди врхунске гуме WinterContactTM TS 860 S које према бројним анализама и истраживањима одликују ултра високе перформансе.

Главни фокус инжењера из ове немачке компаније био је кратак кочиони пут, прецизно управљање на сувом, као и врхунске перформансе код управљања на снегу. Кратак траг кочења постиже се захваљујући „кочионом жљебу“ односно широкој шари која пролази кроз средину газећег слоја, док чврсти и широки блокови служе за прецизно управљање. Мноштво шара и канала добро повезује гуму са снегом, па тако омогућава спортску вожњу и на типичним зимским путевима.

Модел који је показао изузетне перформансе током хладне сезоне је WinterContactTM TS 850 P. Јединствени приступ дизајну овог пнеуматика обезбеђује екстремну прецизност при убрзавању и скретању, док ActiveBand технологија значајно смањује траг кочења на сувим и мокрим подлогама.

За возила у компакт и средњој класи Continental препоручује WinterContact™ TS 860, као модел који пружа максималну безбедност у зимским временским условима. Одликује је Cool Chill технологија, која обезбеђује изузетне перформансе кочења. Liquid Layer Drainage систем смањује зауставна растојања на путевима прекривеним мразом и ледом, док Сноњ цурве+ омогућава безбедно скретање на путевима прекривеним снегом.

Још једна важна ставка током зимских дана је праћење притиска у гумама. Правилно се проверава када је гума хладна, односно када вожња до компресора није трајала дуго. Препорука је да се притисак проверава два пута месечно чиме се обезбеђује сигурна вожња, а и потрошња горива је мања.

(PR)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)