ВОЗАЧИ, ПАЖЊА! Од данас обавезне зимске гуме; Kазне и до 800.000 динара

П. Ж.

01. 11. 2019. у 09:38

ВОЗАЧИ, ПАЖЊА! Од данас обавезне зимске гуме; Kазне и до 800.000 динара

Фото: Танјуг

Сва возила од данас, на свим точковима морају да имају такозване зимске гуме

СВА возила од данас, на свим точковима морају да имају такозване зимске гуме, уколико је на коловозу снег и лед. Према важећем Закону о безбедности саобраћаја на путевима Србије, прописана је и дубина шаре која мора да буде најмање четири милиметра. У супротном казне су ригорозне.


Тако је физичким лицима запрећено казном од 6.000 до 20.000 динара, предузетницима који не поштују ову одредбу прети казна од 50.000 до 200.000 а правним лицима од 100.000 до 800.000 динара!


Тржиште Србије је добро снабдевено свим врстама гума за зимске услове. Цене се нису мењале у односу на прошлу годину па је тако, у зависности од квалитета, цена за путничка возила од 3.000, па до више од 10.000 динара, што наравно зависи и од величине точка.

Замена гума у сервисима и вулканизерским радњама кошта од 400 динара па навише, али и то зависи од врсте возила, односно величине точка. Чување гума у такозваним хотелима за гуме, или складиштима, кошта од 100 динара месечно по гуми, па навише. Нека предузећа су ову услугу подигле на виши ниво, па уз чишћење и правилно складиштење гума и осигуравају пнеуматике.


Оно што треба знати је да летње гуме губе својства на нижим температурама од 12 степени, мада има мишљења да су проблематичне већ при температури ваздуха од 15 степени. Гума тада, док не постигне оптималну температуру, губи битне особине, слабије пријања на коловоз, па је и зауставни пут возила знатно дужи.

ЗОБС је прописао и да возачи на путевима ван града морају да имају у гепеку ланце за снег, док у граду не морају. Теретна возила и аутобуси морају поред зимских пнеуматика и ланаца за снег, као обавезан део зимске опреме да имају и - лопату!БЕЗ САНКЦИЈА


АКО на коловозу нема снега и леда, а возач на аутомобилу у периоду од првог новембра до првог априла нема зимске гуме, неће бити кажњен ако га зауставе саобраћајци, а не треба да брине ни због осигурања у случају саобраћајног инцидента.


Наиме, у записнику са увиђаја полиција, између осталог, наводи и који су временски услови били на коловозу, па се и осигуравајуће куће сходно томе понашају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

barba

05.11.2019. 18:41

U Zakonu se ne spominje termin zimska guma, vec se definise propisana dubina sare, a to moze biti i letnja guma koja ima odgovarajucu saru'

GOLMAN IZ GOLOBOKA

08.11.2019. 18:19

Ne poznajem zakon ali imam vozacki staz preko 40 g. Nekada je letnja guma sa dubokom sarom vazila kao zimska oprema. Drugo statisticki koliko udesa zbog guma a koliko zbog akohola, droge, brze voznje?