ЈЕДНА од несумњивих звезда Салона аутомобила у Франкфурту (почиње 12. септембра) биће свавкако и нови "фолксавгенов" аутомобил који је од старта развијан као искључиво, електрично возило.


Име "ИД.3" није, бар нам се тако чини, најсрећније изабрано, али од овог возила "Фолксваген" очекује да поведе компанију у јено боље сутра, неоптерећено "Дизелгејтом" , да буде одговор на захтеве модерног доба али и да учврсти "Фолксваген" у врху аутомобилскких гиганата.


Ово возило, које у Немачкој, са свиим порезтима, неће коштати више од 30.000 евра, постављено је на МЕБ, постојећу механичку платформу коју је компанија развила за електричне аутомобиле који ће силазити с агабричких трака у наредном периоду.


Дизајнери су се потрудили д авозилу дају печат који носи "голф" у својој класи, има петори врата, једноставних, глатких линија, које указују на чврстину, практичност али и живахну вожњу.Баш оно што је "голф" и учинило неприкосновеним лидером на свом делу тржишта.

Возило има низак коефицијнт отпора 0,267 што указује на напоре инжењера и дизајнера да направе што економичније возило и да му омогуће што већи домет са јадним пуњењем батерија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: “Фолксваген” улаже 80 милијарди евра у производњу електричних возила


Батерије су смештене у поду, а мотор назад у возилу тешком 1.719 килограма.Погонска осовина је задња.


Основна, од три варијанте модела, има батерије капаитета 45 киловат-часова што омогућује аутономију од 330 километара.Наравно, ово је и најефтинија верзија а ко жели већи домет мораће да пазари моделе са већим капацитетима од 58 квч са дометом 420 и од 77 киловат-часова која има домет 520 километара.

"Фолксваген" каже и да уз помоћ пуњача од 100 киловата за само пола сата може да се добије додатних 290 километара!

У свим моделима налази се исти електричлни мотор (суштинска разликама у верзијама су капацитети батерија) који има максималну снагу од 150 киловата ( око 200 КС0 и обртни момент од 310 нм.Максимална брзина је електронски ограничена на 160 километара на час.

Верзије ће се разликовати и по нивоима опреме, а јасно је д аће "Фолксваген" у овај аутомобил уграђивати све модерне системе асистенције возачу, као и да ће возило бити снабдевено и бројним сигурносним системима.