СТИГАО је нови "нисан џук". Још забавнији, још крцатији најсавременијим системима, са иновативним решењима и наравно, новим, штедљивијим и "зеленијим" моторима.

Овај "кросовер" кога никако не можете да не приметите, јединствен по изгледу, је добио задатак да настави успешну причу "кросовер купеа" насталу пре девет година. Успешну свакако, јер је до сада само у Европи, продато нешто мање од милион примерака.

Прочитајте још: Нисан гаси више од 10.000 радних места широм света

- Готово десет година откако је својим упечатљивим карактером и изузетно забавним возним особинама ударио темеље сегменту компактних кросовера, нови "џук" је спреман да изнова промени сегмент. Никад забавнијих возних особина, потпуно нови "џук" нуди виши ниво перформанси и технологија у упечатљивој и пространијег и удобнијег "купе-кросовера" - кажу у "Нисану" - Са "ProPILOT" системом и упечатљивим повезивањем, доноси "Nissan Inteligent Mobility", нашу визију промене начина на који се аутомобили крећу,возе и интегришу у друштво корак даље.

Прочитајте још: БИСЕР ИЗ РИСЕЛСХАЈМА: У Франкфурту представљена нова "опел астра"

Џук" је европске купце освојио својим јединственим дизајном, о чему, рекосмо, сведочи број од готово милион продатих примерака овог возила у Европи. Нови "џук" је истовремено светску премијеру доживео у пет европских градова. Представљен је у Лондону, Паризу, Милану, Барселони и Келну. Разлог због којих као магнетом привлачи европске возаче је чињеница да они од кросовера не траже само практичност, већ су им важни дизајн, технологија и перформансе.

- "Нисан џук" враћа се са препознатљивим идентитетом, још снажнијим карактером, узбудљивим перформансама те напредном технологијом која испуњава потребе возача -, изјавио је Понз Пандикутхира, потпредседник одељења за планирање производа "Нисан Европа" - Нови дизајн и узбудљив доживљај вожње привући ће све бројније купце компактних кросовера. "Џук" је сазрео, али притом није изгубио забавне возне особине којима се одувек истицао.

Веће димензије, спортски став, упечатљиве 19-инчне алуминијумске фелне и лебдећи кров својствен купеима, одлике су којима нови "џук" поставља нови стандард за кросовере Б-сегмента. Серијски је опремљен такозваном "full LED" технологијом, а његова препознатљива округла предња светла краси нови светлосни потпис у облику слова "Y" који визуелно заокружује предњу маску "V-motion". Понуда 11 различитих боја каросерије сада је обогаћена ексклузивном наранџастоцрвеном бојом "Fuji Sunset".

Обновљена је и унутрашњост - нови "џук" нуди више простора за путнике и њихове ствари. Простор за колена назад повећан је за 5,8 цм, простор за главе за 1,1 цм, а 422-литарски пртљажник сада нуди 20 одсто више простора за одлагање. Привлачност и удобност обновљене унутрашњости додатно су наглашене побољшаним возачким положајем, пространијим задњим делом, интуитивнијим командама и практичнијим решењима за одлагање. Нова мекана маска командне табле, мекане облоге врата и теписи, серијска спортска седишта израђена у једном комаду (уз доплату пресвучена алкантаром или кожом) стварају софистицирани изглед унутрашњости.

Доступне су бројне комбинације боја каросерије, крова и пресвлака које "џуку" дају урбани и спортски карактер више класе. Персонализација спољашњег изгледа укључује и могућност подешавања браника, бочних прагова и 19-инчних алуминијумских фелни.

Захваљујући дужини од 4.210 мм, висини од 1.595 и ширини од 1.800 мм сада је још пространији, а притом и даље компактан. У исто време, његова маса је смањена за 23 кг. Захваљујући употреби челика високе чврстоће нови модел се одликује чвршћом платформом за већу стабилност, перформансе и возне особине у кривинама, као и за већи ниво сигурности и контроле.

"Џук" покреће штедљиви 1,0-литарски троцилиндрични бензински мотор "ДИГ-Т" са турбопуњачем снаге 117 КС који нуди боље перформансе, мању потрошњу горива и већу углађеност. Доступан је у комбинацији са 6-степеним ручним мењачем или 7-степеним аутоматским мењачем с двоструким квачилом, полугицама за промену брзина на управљачу и три начина рада (Еко, Стандард и Спорт) како би возачи могли да прилагоде стил вожње свим условима и притом се сјајно забављати.

"Џук" је опремљен "Нисановим" мултимедијским системом и бројним системима за помоћ у вожњи. Захваљујући технологијама "Нисанове интелигентне мобилности",овај аутомобил има најбољи систем конекције од свих "Нисанових" возила до сада.

"Нисано"в напредни систем "ProPILOT" с електронским системом управљања, убрзавања и кочења по први пут ће бити доступан за "џук". Систем "ProPILOT" посебно је осмишљен за вожњу једном траком аутопута, убрзава и успорава ради одржавања праве удаљености и брзине и тако одржава аутомобил у средини траке.Ту је и свеобухватан пакет сигурносних карактеристика које укључују интелигентни систем кочења у нужди са препознавањем пешака и бициклиста, систем за препознавање саобраћајних знакова, интелигентни систем за спречавање изласка из возне траке, упозорење саобраћају који се приближава са задње стране и надзор мртвог угла, први такав систем у овом сегменту возила. Надзор мртвог угла упозорава возача на возило у мртвом углу и враћа "џук" назад у траку.

Путем система "Apple CarPlay" и "Android Auto" купци могу повезати свој паметни телефон са 8-инчним додирним екраном мултимедијског система "NissanConnect" и тако могу да приступе омиљеним апликацијама. Возачи могу да приступе и "TomTom" картама и информацијама о саобраћају уживо или укључити "Wi-Fi Hotspot" како би путници повезали своје преносне и таблет рачунаре с мрежом у возилу.

Апликација "NissanConnect Services" савршен је мобилни сапутник који купцима нуди разне могућности надзора над возилом. Власници "џука" сада могу проверити да ли је њихово возило закључано те га откључати или закључати директно путем свог паметног телефона. Како би били још сигурнији, возачи пре путовања могу проверити и притисак у гумама и ниво уља.

ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ

ДУЖИНА:4.210 мм
ШИРИНА:1.800 мм
ВИСИНА:1.595 мм
МЕЂУОСОВИНСКО РАСТОЈАЊЕ.2.636 мм
ПРТЉАЖНИК:422 Лит.
МОТОР:1.0 лит.Турбобензинац
ЗАПРЕМИНА:999 ццм
БРОЈ ЦИЛИНДАРА:3
МАКСИМАЛНА СНАГА:117 КС
ОБРТНИ МОМЕНТ:200 нм 0-100 км/ч:10,4 сек
МАКСИМАЛНА БРЗИНА:180 км/ч МАСА:1.182 кг

Како би живот возача био још једноставнији, компатибилност с услугом "Google Assistant" даје им контролу над функцијама као што су управљање светлима и слање одредишта навигационом систему путем гласовних наредби паметног телефона.

Возачи и путници могу уживати у још снажнијем звуку аудиосистема "Bose Personal Plus". Инсталирано је осам снажних звучника, који укључују два звучника технологије "UltraNearfield" уграђена у наслоне за главу возачевог и сувозачевог седишта.

Производња новог модела наставиће се у "Нисановој" фабрици у Сундерланду у Великој Бриитанији.

Прве испоруке овог возила очекују се крајем новембра на европским тржиштима. Цена није саопштена.