ПРОБНЕ возачке дозволе издаваће се од септембра и одлагања новог Правилника Закона о безбедности саобраћаја - неће бити. Уместо једне године, пробне дозволе важиће најмање две, а највише четири године, у зависности од старости возача у тренутку када положи испит.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мост код Остружнице до новембра, обилазница око Београда готова до 2022. године

Према новим прописима, пробне возачке дозволе је требало да се издају још од априла, али је тада због великог броја старих образаца све одложено да се не би беспотребно бацао новац. До сада је рок трајања пробне возачке дозволе био годину дана.

- Оно што се сада мења су услови за издавање пробних возачких дозвола. Продужава се рок трајања пробне возачке дозволе, а она ће се сада издавати и за возаче мотоцикала - каже за "Новости" Владимир Вида, из МУП Србије. - За возаче који су положили возачки испит са 17 година, издаваће се пробна возачка дозвола до навршене 21. године. За оне који у моменту полагања возачког испита имају 19 година, њихова пробна дозвола важиће две године. При томе, ако возач после истека пробне возачке дозволе, положи возачки испит категорије за коју се, такође, издаје пробна возачка дозвола, неће се издавати нова пробна већ ће одмах добити трајну дозволу.

УОБИЧАЈЕНО У ЦЕЛОЈ ЕВРОПИ ЕВРОПСКИ парламент је 2003. усвојио "Акциони програм за сигурност друмског саобраћаја", који је прописао бројна ограничења за возаче почетнике. Све земље ЕУ имају неку врсту забране, али се ти прописи доста разликују. Време важења пробне дозволе се креће од годину до чак шест година (до навршене 24. године ако неко полаже са 18). У свим земљама ЕУ уведена је нулта толеранција на алкохол. У Словенији се возачки полаже са 17,5 година и једино ограничење је да наредних шест месеци (до стицања пунолетства) возе у пратњи искусног возача. У Немачкој се дозвола стиче са 17 година, али возачи до 18. морају да имају пратиоца.

Новим правилником је омогућена још једна повољност за возаче. Наиме, ако возач већ има пробну возачку дозволу и положи возачки испит за другу категорију за коју се, такође, издаје пробна возачка дозвола, та друга се издаје са роком важења колико важи и његова прва пробна дозвола.

Правилник је прописао и бројна ограничења за младе возаче.

- Већ су ступила на снагу ограничења донета изменама Закона о безбедности саобраћаја у априлу прошле године - објашњава Вида. - Нови возачи не смеју на ауто-путу да управљају возилом брзином већом од 110 километара на час, 90 километара на час на мотопуту, а на осталим путевима брзином већом од 90 одсто дозвољене брзине. Тако, ако је у насељу дозвољено 50 километара на час, не сме да се креће брзином већом од 45 километара на час.

Сва ова правила су донета на основу ранијих, негативних искустава па тако млади возачи не смеју да управљају возилом у периоду од 23 часа до 6 часова. Претходно им је било забрањено до пет изјутра, али је статистика показала да чак четвртина младих настрада у периоду од пет до шест сати ујутру.

Млади возачи не смеју да управљају возилом под дејством алкохола, чак ни најмања вредност, испод 0,20 промила, није дозвољена. Њима је забрањено за време вожње да користе телефон, чак и помоћу "хендс-фри" уређаја. Ограничења се односе и на максималну снагу возила, па тако млади возачи не смеју да управљају возилом Б категорије чија снага прелази 80 киловата (107,28 КС), осим ако је под надзором члана породице, који има важећу дозволу Б категорије у трајању најмање пет година.

Возач са пробном дозволом не сме сам да управља возилом Б категорије док не наврши 18 година, односно мора да је под надзором лица које има дозволу Б категорије у трајању од најмање пет година, при чему возило којим управља возач који поседује пробну возачку дозволу мора бити означено ознаком "П".

Млади возач губи возачку дозволу већ са девет казнених поена, док је законски прописано за возаче са трајном дозволом да без овог документа остају са сакупљених 18 бодова.