ПОРЕД затворских и других казни, као што су одузимање дозволе, новчани пенал или казнени бодови, возачи који под утицајем алкохола изазову саобраћајну несрећу могу да плате одштету и до 2,5 милионa евра. Ово предвиђа нови закон о обавезном осигурању у саобраћају, који ће се на јесен разматрати у Скупштини Србије.

Наиме, они губе права из осигурања, односно постају такозвани регресни дужници према осигуравајућем друштву које је оштећеној страни исплатило надокнаду.

- У ситуацији када возач пијан изазове саобраћајну незгоду, он ће у крајњој инстанци исплатити комплетну материјалну и нематеријалну штету коју је причинио. Ти износи могу да буду вишемилионски, а исплата може да траје и по неколико година, чак и дуже, и не може се избећи - објашњава Душко Јовановић, генерални секретар Удружења осигуравача Србије (УОС).

Он каже да уколико учесник у саобраћају пијан изазове незгоду у којој погине једно лице, накнада штете по основу душевних болова за смрт блиске особе може да износи и до 100.000 евра. На ту накнаду право имају сви чланови породице. У случају да онај ко је изазвао незгоду оде у затвор, штету ће платити његова породица или ће бити исплаћена из његове имовине, или тек када изађе из затвора, али са каматом која знатно подиже укупну суму. Уколико настрадали има малолетну децу, урачунаће се и трошкови њиховог школовања.

- Осим породице оштећеног, пијани возач угрожава и доводи до ивице егзистенције и своју породицу - каже генерални секретар УОС.

И у незгодама у којима повређене особе доживе тешке телесне повреде (са умањеним животним и радним способностима), износ накнаде штете је вишемилионски, веома често и знатно већи од незгоде с погинулима, јер се плаћа и изгубљена зарада, а штета која настаје због тога може да достигне износ од више стотина хиљада евра.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Волво повлачи милион возила због опасности од пожара


Колико је овај проблем велики у нашој земљи, најбоље показују подаци које је у петак презентовао начелник саобраћајне полиције МУП Србије Небојша Арсов.

- На путевима у Србији, од почетка године се догодило 22.000 саобраћајних незгода у којима је погинуло 310 особа, док је тешке телесне повреде задобило више од 1.800 људи. Само у периоду од 1. јуна до јуче догодило се 7.800 саобраћајних незгода, са 149 погинулих и 800 повређених - рекао је Арсов.

НОВА ГРАНИЦА - 2,5 МИЛИОНА ЕВРА По садашњем закону максимални износ по једној саобраћајној незгоди за штете на стварима је 200.000 евра и милион евра за штету на лицима. Предлогом новог закона предвиђен је нови лимита и то 500.000 евра за штету на стварима и 2.500.000 евра за штету на лицима. - У ЕУ је лимит 5.000.000 евра па наши возачи то морају да имају на уму када возе ван Србије - каже Јовановић.

Август је годинама уназад месец када на нашим путевима настрада највише особа (62), следе октобар и септембар, са 61, односно 58 погинулих, због чега ће саобраћајна полиција наставити с појачаном контролом и после завршетка летње сезоне.

У претходној години, возачи са недозвољеним нивоом алкохола у крви изазвали су 11 одсто незгода, при чему је то учешће у несрећама с настрадалима износило 14 одсто. Проценат оних који возе под дејством алкохола расте у јулу и августу, због сезоне годишњих одмора и низа манифестација чији посетиоци конзумирају алкохол.

- У последњих годину дана смањен је број несрећа са настрадалим особама у којима су учествовала алкохолисана лица са 16 на 14 одсто - каже Бобан Милинковић, заменик начелника Саобраћајне полиције МУП Србије. - Та разлика од два одсто значи да је сачувано десетак живота и неколико стотина људи је мање тешко повређено.Најчешћи узроци тешких саобраћајних несрећа са настрадалим лицима су, поред алкохолисаности, и превелика брзина, коришћење мобилних телефона у току вожње и невезивање појасева, нарочито на задњим седиштима.

- Посебан проблем су родитељи који не користе сигурносна седишта за превоз деце. Нажалост, огроман број малишана је настрадао управо у родитељским аутомобилима, јер су били небезбедно превожени - каже Милинковић.


Акција полиције и осигуравача


ОГРОМАН БРОЈ ПОД ТЕШКИМ "МАЛИГАНИМА"

САМО у јуну и јулу ове године Саобраћајна полиција МУП Србије је открила 410 тешко алкохолисаних воозача који су сели за волан са више од два промила алкохола у крви.

- Нажалост, и поред тога што је казна за ово дело од 30 до 60 дана затвора, 120.000-140.000 динара, 15 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом, има оних који не хају - каже начелним Арсов.

Очигледно је, каже он, да репресија није довољна и да се морају уложити додатни напори како би се црни биланси смањили.