Јапански произвођач аутомобила Нисан Мотор планира да угаси више од 10.000 радних места на глобалном нивоу, у настојању да направи заокрет у пословању и врати се узлазном тренду, известила је агенција Кјодо.

Ово додатно смањење радних места, које укључује и опцију превременог пензионисања, долази након што је Нисан у мају најавио да ће угасити око 4.800 радних места широм света, наводи Кјодо позивајући се на изворе из компаније.

Нисан има око 139.000 запослених широм света.

Према јапанској новинској агенцији, овај произвођач аутомобила би требало сутра да објави резултате пословања за други квартал, преноси тв мрежа Си-Ен-Би-Си.

Прочитајте још - "НИСАН КАШКАЈИ" НА СКЕНЕРУ "НОВОСТИ": Једноставно, додали гас!


Портпарол Нисана изјавио је да компанија не жели да коментарише медијске вести.

Акције Нисана су порасле у среду на трговању на Токијској берзи за 0,85 одсто.

Компанија је већ дуже време под притиском. Нисан је известио недавно да је забележио годишњи пад добити из пословања од 44,6 процената у 12 месеци, закључно са 31. мартом 2019., због, како је наведено, неповољног пословног окружења с обзиром на то да је продаја аутомобила у Сједињеним Државама значајно опала.

За текућу фискалну годину, Нисан је предвидео пад профита од скоро 28 посто.

Нисан је у пословном савезу са француским произвођачем аутомобила Реноом, који у јапанској компанији поседује 43 одсто акција.