Нова "Мазда 3" освојила чувену дизајнерску награду "Red Dot", прстижну "Best of the Best"!

Главну "Ред дот" награду за дизајн производа додељује међународни жири стручњака за дизајн само за најизузетније производе. Представљена почетком ове године, најновија верзија "мазде3", најпродаванијег модела овог јапанског гиганта, обликована је у складу са већ чувеним јапанским дизајном "КОДО: душа покрета".


-Уклонили смо карактерне линије и друге сувишне елементе како бисмо изразили чистоћу јапанске естетике и створили облик настао једним покретом који је привидно једноставан, али истовремено и дубоко изражајан. Ниво рафинираности створен је радом људских руку са огромним искуством и ми смо одушевљени што је то препознала и глобална дизајнерска заједница. - изјавио је главни дизајнер "мазде3" Јасутаке Тсуцида

примајући награду заједно са Икуом Маедом, менаџером глобалног дизајна "Mazde Motor Corporation" и Јо Стенуитом, европским директором дизајна.


Уз награђивани изглед, "мазда3" пружа возачу и путницима искуство које је усмерено на човека. Понашање аутомобила се осећа потпуно природно, док се истовремено филтрирају непожељни утицаји са коловоза. Дизајн кабине и распоред компоненти побољшавају употребљивост како би се спречили неудобност и умор.


Ово је такође први модел који користи "Маздин" нови револуционарни "Скyацтив-X"2 мотор - први серијски бензински мотор на свету са компресионим паљењем који комбинује предности бензинских и дизел мотора, пружајући ниску потрошњу и велики обртни момент, а истовремено смањујући штетне емисије.


Први пут избор "Ред дот" је одржан 1955. године. У међувремену је постао једно од највећих светских дизајнерских такмичења.


ПРОЧИТАЈТЕ И:  "МАЗДА 3 ХЕЧБЕК СКАЈАКТИВ Г122 ПЛУС": Сами себе надмашили (ФОТО)


Ред Дот "Best of the Best" признања за револуционарни дизајн додељена су за само 80 од укупно 5.500 пријава на овогодишњем такмичењу. Најновија "Ред Дот" награда седма је за "Маздине Кодо моделе".