ПРЕ тачно 20 година представљена је прва генерација "опел зафире" једног од бисера МВП категорије возила. Колики је успех постигао "Опел" са овим вишенаменским, практичним, породичним возилом показује и податак да је продато 2,7 милиона ових "гарсоњера на точковима".

Па ипак, тржиште је учинило своје па је после пада продаје овог типа возила (компактних монокаб) у последњих пет година од 59 одсто, "Опел" одлучио да четврта генерације "зафире" буде представник све популарнијег "В-Д" сегмента (народски речено луксузних комбија,венова) који бележе раст од 54 одсто у истом периоду (2014.-2019.).
На првој тест вожњи и промоцији нове "опел зафире лајф" , у региону мајне-рајне у Немачкој, у околини Франкфурта, захважљујући компанији "Опел Србија" нашла се и екипа "Новости".

Сјајно осмишљена презентација (направљена је права плажа са песком, лежаљкама,сунцобранима,даскама аза једрење) уз савршено укомпоновану руту која је ,подразумева се, садржала деонице по ауто-путу, локалним друмовима али и ,што нас је поприлично изненадило и правом ,правцатом "of-roud" стазом. Баш онаквом на којој смо често возили моћне теренце и никада комби-возила овог типа.

Показало се да је "Опел" поново успео да оправда знак "муње" на хауби. Нова "зафира" се, наравно са 4џ4 погоном, сналазила на тешком терену као риба у води!

"Опел зафира лајф" је изузетно забавна за вожњу при томе комфорна,спремна да одговори на све захтеве вишечланих породица,мањих спортских екипа, туристичким групама и сбима онима којима је потребно " вишенаменско возило" (МПВ) које немачки произвођач нуди у три дужине.


И све три дужине: ,,Мала (С)’’ од 4,60 метара, ,,Средња (М)’’ од 4,95 метара и ,,Велика (Л)’’ од 5,30 метара – може да има девет седишта! "Зафира Лифе" испуњава све захтеве – од свестраног ентеријера, високе удобности и софистицираних система асистенције возачу, до најсавременијег инфозабавног система,"head-up" дисплеја и адаптивног темпомата који ради уз помоћ камере и радара. Напредна технологија је упарена са типичним Опеловим дизајном, уравнотеженим пропорцијама и кратким препустима и типичним изгледом предњег дела за Опел.


Возач и путници уживају у панорамском крову из два дела и прозором који се отвара на вратима пртљажника,За најбоље пријањање на клизавим површинама, "зафира" је опремљена са напредним "ИнтеллиГрип" системом контроле проклизавања. Верзија са 4x4 погоном за коју су задужени off-road специјалисти у Дангелу је такође бити доступна." ''Опел'' ће понудити у потпуности електричну верзију током почетка 2021. године, као још један значајан корак на путу електрификације бренда.


Када се упореди са конкурентима, Опел такође нуди већи отвор пртљажника и једноставнији приступ утовару и истовару, као и већу носивост која је виша од једне тоне. ,,Велика’’ Зафира Лифе, са запремином товарног простора од 4.900 литара, је чак ривал и за још веће ванове.


Постоји огромна тражња за привлачне, високо опремљене шатлове у овом сегменту тржишта. "Опел" тако нуди кожна седишта на алуминијумским шинама која омогућавају лако подешавање за све верзије Зафире Лифе. Могуће су конфигурације са пет, шест, седам или осам кожних седишта. Преклапањем сувозачког седишта могуће је транспортовати ствари до 3,50 метара дужине.


Преклапање трећег реда седишта увећава запремину пртљажника "Зафире Лифе ,,С’’ "на 1.500 литара (до линије крова). Уклањањем задњих седишта (које је једнако лако поново вратити) увећава се простор до читавих 3600 литара.


Луксузни ,,Лоунге’’ пакет опреме је доступан за верзије са дужим међуосовинским растојањем – напред, седишта са масажом и грејањем, четири кожна седишта позади која се могу померати, свако са јастучетом ширине 48 цм. ВИП путници могу да седе окренути једни другима и да уживају у већем простору за ноге. Сто на извлачење такође својим расклапањем обезбеђује додатни простор за мале предмете. Путници могу да пуне своје мобилне уређаје путем утичнице од 230 В.


Већина верзија Зафире Лифе су ниже од 1,90 метара и тако могу да приступе стандардним поџемним гаражама – што је битно када аутомобил користите као хотелски шатл.

Велики екран осетљив на додир од 7 инча долази са "Мултимедиа "и "Мултимедиа Нави инфотаинмент" системима. Оба система омогућавају повезивање са телефоном путем" Аппле ЦарПлаy" и "Андроид Ауто" апликација. "Мултимедиа Нави'' такође нуди европску навигацију са 3Д погледом. Места од значаја у великим градовима су приказана у "Фулл ХД"-у. Као опција, географија уз пут на дугим путовањима изгледа врло реалистично.

Захваљујући ''Opel Connect" систему, навигација укључује информације о саобраћају у реалном времену које показују тренутно стање на путевима. Моћно озвучење је доступно у свим пакетима опреме. У најопремљенијој верзији, путници уживају у првокласној акустици путем 10 звучника.

У понуди су, док не стигне електрична верзија , два дизел мотора са 1,5 и 2,0 литара радне запремине у верзијама од 102 до 120 КС односно 107 до 177 КС. У понуди је мануелни шестостепени и аутоматски мењач са осам степени преноса.
Ускоро почиње и продаја "Опел зафире лајф " ина нашем тржишту када ће бити позната и цена.


НЕВЕРОВАТНО КОНЦЕПТ ВОЗИЛО

КОЛИКО спектакуларна чак и "зафира лајф може да буде је приказано у једном специјалном концепт возилу: ,,О-Теам Зафира Лифе’’. Овај аутомобил је инспирисан ваном који је транспортовао особље у култној америчкој акционој ТВ серији из 1980-их.
Велики точкови, предњи булл бар и велика неон жута трака на иначе белој и тамно плавој боји позадине чине овај концепт врло атрактивним. Са гласним В8 звуком, уникатан ван је спреман за акцију. Ентеријер је трансформисан у концертну халу са додатним појачалом и звучницима високих перформанси снаге 800 вати. Наравно, новинари (овог пута) нису могли да провозају ово воyило али су свии искористили прилику да уживају у невероватном звуку мотора и наравно да се сликају поред уникатног модела.

ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ
ДУЖИНА :4.600 мм 4.950 мм и 5.300 мм.
ВИСИНА:До 1.900 мм
БРОЈ СЕДИШТА :5-9 (све верзије)
ПРТЉАЖНИ ПРОСТОР:Од 3.600 до 4.900 литара
МОТОРИ
1,5 ДИЗЕЛ
СНАГА .102-120 КС
ПРОСЕЧНА ПОТРОШЊА; 4,8 -5,8 лит/100 км
2.0 ДИЗЕЛ
СНАГА:107-177 КС
ПРОСЕЧНА ПОТРИШЊА;5,4-5,8 Лит/100 км