Француски министар финансија и економије Бруно Ле Мер изјавио је данас да његова земља има стратегију за јачање крхког савеза између Реноа и Нисана.

"Оно што је у фокусу ове стратегије је јачање савеза између Реноа и Нисана“, рекао је Ле Мер за ЦНБЦ у Фукуоки, у Јапану, где је присуствовао састанку министара финансија из Групе 20 (Г20).

"Потом ћемо видети да ли је могућа консолидација. Сви смо свесни да постоји потреба за консолидацијом у аутомобилској индустрији и предлог о спајању Фијата и Реноа био је врло занимљив, али као други корак. Први корак мора бити јачање савеза између Реноа и Нисана", навео је Ле Мер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - FRANCUSKI MINISTAR FINANSIJA: Zaštititi radna mesta u slučaju "braka" Reno-Fijat

Његови коментари долазе само неколико дана након што је Фијат Крајслер повукао 35 милијарди долара вредну понуду за спајање са Реноом, наводећи као разлог "политичке услове у Француској".

Неколико људи блиских преговорима сматра да је до краха преговора о спајању дошло због уплитања француске владе, али и да је проблем био у "затегнутим" односима Реноа са Нисаном и партнерским Мицубишијем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Bivši predsednik Nisana Karlos Gosn pušten iz pritvora

Односи између Реноа и Нисана су напети од хапшења бившег директора те алијансе Карлоса Госна у новембру прошле године, који је оптужен за финансијске малверзације.

Француска држава тренутно има 15 одсто удела у Реноу, али министар није одбацио могућност да би држава могла смањити свој удео у тој компанији.