Рађа се нови ауто-гигант?

П. Ж.

уторак, 28. 05. 2019. у 07:43

Рађа се нови ауто-гигант?

AP Photo

Вест да су "Рено" и "ФКА група" надомак спајања узбуркала је не само аутомобилску индустрију у свету већ је озбиљно потресла и берзе

ВЕСТ да су "Рено" и "ФКА група" надомак спајања узбуркала је не само аутомобилску индустрију у свету већ је озбиљно потресла и берзе, па су акције ове две компаније знатно ојачале.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фијат и Рено у преговорима о партнерству

Акције "Реноа" скочиле су 14,77 одсто, док је деоницама "Фијат Крајслера" трговано по 11,21 одсто вишој цени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Fijat udružuje flotu sa "Teslom" da izbegne kazne u EU

Иако су поједини медији већ пре неколико дана лансирали ову вест, тек званична објава из "Фијат-Крајслер групације" је показала да се не ради о једној од бројних спекулација о "спајању на аутомобилском тржишту".

- Преговарамо већ недељама. Ми смо предложили да створимо заједничку компанију у којој бисмо имали 50:50 одсто учешћа. На потезу је "Рено!" - каже се у саопштењу "ФКА групације".

Према њиховим наводима спајање је предложено како би обе компаније оствариле више милијарди долара уштеда, пошто се ауто-индустрија убрзано окреће развоју и производњи електричних и аутономних возила.

- Наш борд директора заседа и разматра понуду ФКА - кажу у "Реноу". Једино што се засада зна када је специјални састанак борда директора у питању је да се одржава негде "ван Париза".

Највећа нејасноћа се односи на положај Алијансе "Рено-Нисан - Мицубиши". Јер, у "Фијат-Крајслеровом" саопштењу нигде се не помиње алијанса већ само "Рено".

Уколико би се спајање односило на целу асоцијацију, онда би био створен највећи произвођач возила на свету са око 15 милиона продатих возила, што је знатно више од "Фолксвагена" и "Тојоте", који продају око 11 милиона возила годишње.

И КРАГУЈЕВАЦ У ИГРИ

ЈАСНО је да би спајање "Реноа" и "ФКА групације" битно утицало и на нашу једину фабрику аутомобила у Крагујевцу. Очекивано је да би једна од најмодернијих "Фијатових" фабрика у свету могла да врло лако започне производњу неког новог, заједничког модела. Засада, у "ФКА Србија" нема никаквог коментара што је и разумљиво.

У компанији "Рено-Нисан Србија" са пажњом прате цео развој ситуације.

- У игри је огроман новац, много комбинација. Велика математика, што бисмо рекли - каже директор ове компаније Милан Белин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Goran

28.05.2019. 12:12

Jedino ako ih zastava kupi po kvalitetu su svo troje tu negde samo Francuzi i Italijani još imaju države te su i zadržale auto industriju dok mi nemamo državu pa tako i auto industriju....

Pravi Valter

03.06.2019. 01:01

Svi znaju da je Toyota najveća jer nije kupila ništa niti se merdžovala sa bilo kime tj., nije Reno Nisan Micubiši, Krajzler Džip Fijat Ferari Maserati Alfa Romeo ni VW Audi Seat Škoda Bently Porše Lambordžini Dukati niti Citroen Pežo Opel!