КИНЕСКО министарство трговине дозволило је извоз половних возила из те земље, како би стимулисало своје грађане да купују нове аутомобиле и тиме повећало продају домаћих четвороточкаша.

Зелено светло за извоз половњака стиже након што је у Кини у 2018. по први пут од 1990-тих опала продаја нових аутомобила, пише Ројтерс.

Кинеска влада је већ предузела неке мере како би вратила узлазни тренд продаје возила, као што је увођење пореских олакшица. Међутим, то очигледно није било довољно, па је Министарство трговине поново интервенисало и дозволило извоз коришћених аутомобила из те земље, на друга тржишта.

Дозвола се за сада односи на 10 кинеских градова у провинција, укључујући Пекинг, Шангај и Гуангдонг, а власти су обећале и додатну подршку домаћој ауто-индустрији.

Министарство је саопштило да ће евидентирати компаније преко којих би се половњаци извозили и најавило тестове таквих возила како би били сигурни да аутомобили намењени извозу задовољавају неопходне безбедносне услове и испуњавају критеријуме квалитета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови пад продаје аутомобила у Кини, али мањи него раније

Кинеске власти у оваквој одлуци виде и велики привредни потенцијал, наводећи као пример да у развијеним земљама око 10% половњака који промене своје власнике буде извезено на друга тржишта.

Кинеско тржиште половних аутомобила и даље је знатно мање од тржишта нових возила. У 2018. у Кини је продато 13,82 милиона коришћених аутомобила, док је у исто време купцима испоручено 28,08 милиона нових четвороточкаша, уз пад продаје на годишњем нивоу од 2,8%.


Аутор Б92