Сензор помаже возачима да не утону у сан

Јелена Булатовић

05. 05. 2019. у 09:02

Сензор помаже возачима да не утону у сан

Стручњаци из Београда развили радар / Фото Depositphotos

Сензор важан за безбедност саобраћаја развијен у Београду. Опомиње особу за воланом када почне да тоне у сан

САОБРАЋАЈНЕ незгоде изазване тако што је возача ухватио сан у будућности ће моћи потпуно да се избегну. "Паметни" аутомобил препознаће када особа за воланом почне спорије да дише и да куња. Чим специјални сензор детектује овакво понашање, возач ће добити звучно упозорење.

Све то омогућила је иновација београдске компаније "Новелик", чији запослени су, заједно са студентима и професорима на Електротехничком факултету, уз финансијску помоћ Фонда за иновациону делатност, развили сензор за детекцију присуства живих бића, односно препознавање рада срца, дисања и покрета код људи и животиња. Главна примена је управо у посматрању возача и путника унутар аутомобила.

Такозване "паметне" кабине будућих возила ће путем радара надзирати унутрашњости аута како би осигурале безбедност праћењем стања путника. Тиме што ће препознавати тренутно здравствено стање или умор возача, обезбедиће сигурнију вожњу.

Радари, генерално, функционишу помоћу електромагнетних таласа које шаљу брзином светлости и који се одбијају од објекте у околини. Тако детектују удаљеност, кретање и брзину тих објеката. На њихов рад не утичу временски услови нити светлост, као ни директни контакт са предметом, што им даје предност у односу на ласер, камеру или ултразвук.

- Радар детектује "живот" тако што прати кретање живих бића, или тако што нам даје информацију о ритму дисања и рада срца путника у возилу - кажу из ове компаније. - Ако пратимо дисање возача кроз време, добијамо информацију да ли се удисаји успоравају, што је сигнал да му се спава.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ИЗ КИНЕ И ЗА ЦЕО СВЕТ: Група Ренo отворила нови дизајнерски центар у Шангају

Кроз овај пројекат направљен је сензор који детектује присуство особе на седишту, назван Cabin Sense. Радар препознаје да ли је на сувозачевом седишту живо биће или торба, што сензори који се тренутно примењују у ауто-индустрији не могу. Уз помоћ њега добијамо и информацију да ли смо, на пример, заборавили пса у возилу.

- Сензори који постоје у данашњим возилима нису направљени тако да разликују жива бића од предмета, те тако аутомобил шаље звучно упозорење да се сувозач веже, иако је на том седишту само торба - додају из београдске компаније.

Сматра се да ће од 2022. године посматрање присуства живих бића у кабини бити обавезно на неким тржиштима, са посебним фокусом на бебе остављене у возилима након гашења мотора. Неколико водећих компанија из аутомобилске индустрије већ процењује корисност модула Cabin Sense, а једна од њих је 2018. почела пилот-пројекат на развоју овог производа.

ОПРЕМА ЗА "ПАМЕТНИ" НАМЕШТАЈ

ИАКО се ова врста радара израђује за ауто-индустрију и транспорт, он такође може бити употребљен и за друге услужне секторе. Рецимо, овај сензор се може користити у објектима за разоноду, попут биоскопа и позоришта. Осим тога, сензор пружа могућност коришћења за креирање "паметног" намештаја у модерним пословним окружењима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)