Спреман српски пуњач за е-возила!

П. ЖИВКОВИЋ

11. 03. 2019. у 19:02

Спреман српски пуњач за е-возила!
Промоција производа компаније ИЕЕГ из Старе Пазове, на предстојећем салону аутомобила у Београду

ПРВИ српски пуњач за електромобиле је направљен, тестиран и пре прве уградње биће изложен на Међународном салону аутомобила у Београду, који почиње 22. марта.

- Пуњач ће привући велику пажњу и биће изложен на штанду Асоцијације аутомобилских новинара Србије, поред најпродаванијег хибридног и електро-аутомобила - каже Драган Милутиновић, председник Асоцијације. - Ове године ће, уз аутомобил године који ће бити изабран, атракција бити најсавременији пуњач и е-возила.

Први српски пуњач за електро-аутомобиле производ је компаније ИЕЕГ из Старе Пазове.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Фолксвагенов електрични аутомобил за мање од 20.000 евра?

- Овај наш производ настао је у сарадњи са Електротехничким факултетом из Београда уз помоћ Владе Србије, Министарства за иновативне технологије, уз подршку Привредне коморе Србије - каже, за "Новости", Славко Вујовић, први човек компаније ИЕЕГ.

Он објашњава да је све од софтвера, хардвера па до механичких делова, осмишљено и направљено у Старој Пазови.

- Први направљени пуњач биће изложен на штанду новинара на Салону аутомобила у Београду и имаће 22 киловата. Развија се и пуњач од 50 киловата, али смо отпочели и пројекат пуњача снаге 125 киловата намењеног за електроаутобусе и камионе - објашњава Вујовић.

Пуњач је израђен према свим стандардима ЕУ, али има могућност конекције и са возилима која се праве у САД и Кини. Универзалан је и одговара за, тренутно, сва позната електровозила.

Цена пуњача, кажу у овој компанији, веома је конкурентна страним, баш због чињенице да се прави у Србији.

Први пуњач ће бити, после салона аутомобила, постављен у Старој Пазови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Toma

11.03.2019. 19:53

Ovo je pametno, obzirom koliko će toga da bude potrebno. Ako uvoznički šljam ne uspe da ih uništi...

Marko

11.03.2019. 20:03

Tehnologija 19 veka u pakovanju 21 veka. Bitno je da se uzmu subvencije. Inovativnost znaci novi tip baterija, superkondenzatora, gorivih celija. Ovo je kao oni klinci sto su od grada uzeli par puta po 25000 eur za obicni solarni panelcic i akumulator za solarni punjac mobilnih telefona sa klupom, a na televiziji forsirani kao da su maltene izumitelji. Nikole Tesle. Na ovim prostorima vec 40-tak godina nema znacajnih otkrica novih tehnologija.

Bojan

11.03.2019. 20:43

A gde su vozila? A gde su propisi i zakoni o registraciji i osiguranju, uvozu itd. Gde je stimulacija države zbog zašite životne sredine? Samo nam je punjač falio pa sve imamo. Svaka čast svakome ko nešto napravi, samo ovo je kao kad se pravljenje kuće počne sa pravljenjem krova.

Милутин

12.03.2019. 07:10

Свидело се то коме или не, Србија има добре стручњаке и не треба сумњати у квалитет тог производа. Можда у последње време неки производи нису цењени али сви вреднији производи, у прошлости, отимани су од Србије и слати у друге делове Југославије и Србија је сиромашена. Почев од војне индустрије до електронике. Српски електроинжењери радо су примани у другим земљама. Ако могу стварати другима могу и у својој земљи!

Vlasta Vladin

12.03.2019. 07:59

Тачно српска посла ! Само знамо да критикуемо и исмиавамо, али сами себе ! Треба поздравити и подржати те активности и иа сам ту први. Само напред. И желим успех у дальем раду !

Elektro-vozač

14.03.2019. 02:54

Ovo je odlična vest! Električna vozila dolaze u ceo svet u velikom broju a cena ovih uređaja je prenapumpana. To treba iskoristiti i zaraditi na tome.