Фолксваген: Преко шасије до информације о возилима са спорним софтвером

П. Ж.

четвртак, 15. 10. 2015. у 13:50

Фолксваген: Преко шасије до информације о возилима са спорним софтвером

"Фолксваген" најавио да ће отклонити неправилности на "спорним" дизел моторима

Наредних дана биће познат број "Фолксвагенових" возила која имају спорни софтвер. Из Немачке стигао списак, који ће бити објављен на сајту нашег увозника

ВЕЋ данас или сутра требало би да буде познато колико је возила из "Фолксвагеновог" програма са спорним софтвером који се уграђивао у дизел варијанте ових аутомобила продато у Србији, али и на који ће начин овај проблем бити отклоњен.

Наиме, компанија "Порше СЦГ", генерални увозник за "Фолксвагенова" возила у Србији добила је упутства из своје немачке централе на основу којих ће бити спроведена читава акција "сервисирања возила".

- Тачан број возила која су продата, још није познат - речено је "Новостима" у "Поршеу СЦГ". - "Фолксваген" из Немачке доставио је наиме само огромни списак шасија свих возила са спорним софтвером продатих у региону па наше службе даноноћно раде и проверавају бројеве шасија. Чим будемо извукли прецизне податке доставићемо их Агенцији за безбедност саобраћаја Србије, која је тражила званичне информације, а тада ће бити обавештени и медији.

Да би заинтересовани власници возила из "Фолксвагеновог" програма са спорним софтвером који је уграђиван у дизел моторе "ЕА 189 ЕУ5" могли да раније сазнају да ли је њихов аутомобил један од званично признатих 11 милиона колико је продато у целом свету, компанија "Порше СЦГ" ће ових дана објавити специјализовани мини-сајт.

- Једноставним уписивањем броја шасије свог возила власници ће добијати информацију да ли је то возило са спорним софтвером или не - кажу у "Поршеу СЦГ".

Засада је још непознато како ће процедура сервисирања да изгледа.

- У упутству буквално пише да "нема разлога за бригу и да ће сви власници бити задовољни као и да су возила потпуно технички исправна и безбедна". Остаје да направимо први корак, евидентирамо сва возила са овим проблемом и обавестимо власнике. Дотле ће и централа "Фолксвагена" дати прецизније упутство о сервисирању - кажу у "Поршеу СЦГ".


АГЕНЦИЈА СПРЕМНА

ДА и држава помно прати целу ситуацију у вези са "Фолксваген скандалом" потврђују и у Агенцији за безбедност саобраћаја Србије.

- Још увек нисмо добили званичне информације из "Поршеа СЦГ" који је главни заступник у нашој земљи за сва "Фолсквагенова" возила. Чим будемо имали правовремену и тачну информацију обратићемо се и јавности - речено је "Новостима" из Агенције за безбедност саобраћаја Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Malo morgen

15.10.2015. 15:22

Познато је колико су наше институције везано за саобраћаћј ригорозне. Чуди ме да им је ово промакло, чиме су изгубили могућност да буду први у откривању ФВ подвале. казну треба проширити и на њих.