ШВЕДСКИ “Сааб” ће поново пословати са профитом од 2012. године, захваљујући комбинацији мера кресања трошкова на свим нивоима и лансирањем нових модела, када ће глобална продаја достићи 85.000 возила, изјавио је извршни директор компаније Виктор Милер.

Сааб” од прошлог фебруара послује у оквиру компаније “Спајкер”, која је шведску фирму купила од америчког “Дженерал моторса” за око 400 милиона долара, од чега 74 милиона долара у кешу.

Продаја “Сааба” драматично је пала ове године углавном због тога што је матични ГМ обуставио монтажу кола и започео процес ликвидације компаније пошто је изгледало да неће бити купаца за шведски бренд. До новембра је “Сааб” у САД продао свега око 4.400 кола.

Милер очекује да ће “Сааб” наредне године успети да прода више од 80.000 возила, када крећу веће испоруке новог “волво 9-5” седана и вагонета, као и новог теренца типа 9-4. Нови седан 9-5, модел за 2011. стићи ће само у америчке продавнице, а продаја 9-4 Х почиње у мају наредне године.

Милер очекује да ће америчка продаја у укупним глобалним испорукама “Сааба” учествовати с једном четвртином.

Сааб” такође планира повећање послова у Русији и Кини. Компанија намерава да подигне фабрику у региону Калининграда за производњу “Сааб” модела укупног капацитета 10.000 возила годишње. “Сааб” намерава да отвори до 15 нових продајних салона и Кини.

Спајкер”, који је специјализован за производњу спортских аутомобила, претрпео је нето губитак од 40 милиона евра у периоду од јула до септембра. У истом периоду прошле године губитак је износио 4,1 милиона евра. “Спајкер” планира да преокрене лоше пословне резултате следеће године и рачуна да ће продати 80.000 аутомобила марке “Сааб”. Ова бројка би 2012. године требало да порасте на 120.000 возила.