Додик прави Војску Српске?

С. МИШЉЕНОВИЋ

21. 03. 2018. у 10:02

Бањалука спрема план ако се наставе притисци да Приштина добије оружане снаге, упориште имају и у међународном споразуму. Идеја председника РС није у супротности са одредбама "Дејтона"

Додик прави Војску Српске?

Председник Српске сматра да је време за обнављање Војске РС, Фото: Танјуг

УКОЛИКО међународна заједница настави да тражи да Косово добије војску, онда треба реализовати идеју о враћању Војске Републике Српске. Оружане снаге БиХ ништа не доприносе Српској - том изјавом председник РС Милорад Додик поново је активирао причу о могућем оснивању војних снага које би биле под командом Бањалуке.

Члан Комисије за одбрану и безбедност Парламента БиХ Душанка Мајкић каже, за "Новости", да Додикова идеја није нереална, имајући у виду одредбе Дејтонског споразума:

- Оружане снаге БиХ су основане под великим притиском међународне заједнице, али нису дејтонска категорија. По "Дејтону", војску могу имати само ентитети. Институције РС морају да размишљају у правцу поновног оснивања Војске Српске, јер су Оружане снаге БиХ велики промашај.

Она као предуслов за формирање војске РС наводи политичко јединство:

- Сада смо подељени, па имамо представнике Савеза за промене у Сарајеву који раде мимо одлука институција РС, али и члана Председништва БиХ који такође не жели праву сарадњу са Српском.

И Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбедност у Бањалуци, каже за "Новости" да РС може да има своју војску, али да су проблем двоструки аршини међународне заједнице:

- Имате покушај да Косово добије војску иако тога нема у Бриселском споразуму, а с друге стране у Дејтонском споразуму пише да РС може имати војску, али се то не допушта. Ако се настави притисци међународне заједнице да Косово добије војску, онда не видим ниједан разлог да Српска поново не оснује своје оружане снаге.

Душанка Мајкић открива и да у БиХ постоје разни документи на државном нивоу према којима је циљ да се модернизују Оружане снаге, да се иде према НАТО савезу и да се заједно изводе вежбе:

- Став Српске је добро познат - ми не желимо у НАТО савез. И овде се види да Сарајево злоупотребљава Оружане снаге БиХ. А те снаге данас никоме не служе, осим да гутају по 270 милиона марака, колики им је годишњи буџет. А шта Српска има то тога? РС има Трећи пешадијски, који је део Оружаних снага БиХ и који само баштини историју Војске Републике Српске. Они су ту да се сете наших погинулих бораца и ту се, нажалост, завршава прича.

Ћеранић, такође, указује на покушаје међународне заједнице да војску БиХ угура у НАТО и закључује да би Српска оснивањем војске добила на безбедности.


НАЈВИШЕ 10.011 ВОЈНИКА

ЈЕДИНСТВЕНЕ Оружане снаге БиХ успостављене су 1. јануара 2006. године, након реформе одбрамбеног система и преноса надлежности са ентитетских на државни ниво.

Врховну команду има Председништво БиХ, које одлуке доноси консензусом, а ланац командовања наставља се преко министра одбране, начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ... Број припадника Оружаних снага и Министарства одбране је ограничен Законом о буџету, као и међународним обавезама, а одређен је максимум од 10.011 припадника.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

marko

21.03.2018. 10:34

kako da ne ti da ladis jaja sa porodicom,a mi da ginemo na kosovu al si mangup ti.. samo budala bi pristala na tako nesto sad koji nema gram mozga ni porodicu..

Pitu Guli

21.03.2018. 10:38

To je i logično, eventualna ilegalna vojska samozvanog Kosova bi bila velika bezbedonosna pretnja Republici Srpskoj zbog čega bi rukovotstvo i građani Republike Srpske što pre trebali da formiraju svoju vojsku kako bi se samozaštitili.

maya

21.03.2018. 10:39

Изборна је година. Шта је било са референдума којим је пријетио на све стране? На крају тај такозвани "референдум" власт прогласи само анкетом.

Klinovcanin

21.03.2018. 10:51

Valjda je svima jasno da formiranjem vojske Kosova* znaci RAT. Prvi zadatak bi im bio zauzimanje i obezbedjenje granice.

Ђуро РСК

21.03.2018. 11:28

Па баш и не мора да се зове "Војска РС". Важно је да у ово узаврело време Срби имају хомогене безбедносне структуре спремне да их у сваком тренутку заштите. Да се не распадну као вишенационална ЈНА. Друго су Шиптари који већ имају војску ("Косовске снаге безбедности"), али желе да се зове баш ВОЈСКА Косова (као симбол суверености отцепљене покрајине пред целим светом у циљу даљег признавања). А кад (ако) Српска прогласи независност, може да преименује те снаге у Војску РС!

tomy

21.03.2018. 11:48

Ja sam prvi za to i spreman sam i novcano pomoci koliko mogu naravno, samo mislim da je to sve u sluzbi predizborne kampanje !A vojska bi nam trebala pogotovo ako zapad trazi priznanje Kosova , a ako se to ipak desi treba traziti i naravno krenuti u odcjepljenje i priznanje RS!

ZIKI

21.03.2018. 11:59

Vodi racuna o svojoj glavi,a ostavi druge.Ti to znas,kako te svi gledakju.Ali,znamo da se ovaj plan imali smo od 1992,da bude RS,u zameni za Kosovo.To svi smo znali.Koliko je izvodljivo,ostaje da se vidi.Mislim da si usao u jednu opasnui igru.

IMALA JE SRPSKA VOJSKU, I TO USPESNU VOJSKU

21.03.2018. 12:03

Problem je sto srbi brzo prodaju svoju vojsku, koje-kakvim konc-logorima kao sto je haski tribunal. GENERAL VAM CAMI U TAMNICI.

Istina

21.03.2018. 12:17

Ako se to moze uporedjivati sa kosovom, zasto onda netrazite nezavisnost? Shvatite da od toga nema nista, dejton odcijepljenje nece dati, a Bosna je JEDNA drzava koja moze imati samo JEDNU vojsku! Kome se nesvidja, moze da ide jer ga ovde necemo drzati na silu!

@@@

21.03.2018. 15:36

@Istina - @Istina.Ni ti,ni tvoj babo,a bezbeli ni tvoj dedo nisu pravili BiH,da bit ti nekoga tjerao ili govorio ko ima a ko nema pravo..Vasa prava tradicija je "narodna vojska" koja bjese lojalna Anti Pavelicu,"Handzar Divizija" i slicne kvislinske formacije koji bjehu na strani Hitlera..To je vasa (vecinska) tradicija sa kojom ste nastavili 92-ge godine..I onda kao i u zadnjem ratu stali ste protiv Srpskog naroda koji je svoj na svome,jos prije dolaska okupatora osmanlija i vase prodaje "vjere za veceru

Бата

21.03.2018. 16:27

@Istina - За шта силом не држите никог . Подржите милом

maya

21.03.2018. 13:59

"Istina", кад будемо ишли из Босне понијећемо и свој дио земље са собом. И грунт и катастар.

Деки

21.03.2018. 14:08

Ееее... каква је то славна војска била, сваки Србин да се поноси њоме :) Ако Бог да, биће опет! У сваком случају, Дрина није дубока, кад се крене из Србије ка браћи у РС!