Изложба посвећена фантастици у Париском кругу: Сећања на ликовне великане

М. КРАЉ

четвртак, 09. 07. 2020. у 11:31

Изложба посвећена фантастици у Париском кругу: Сећања на ликовне великане
Посетиоци ће моћи да погледају дела Милоша Шобајића, Владимира Дуњића, Ратка Лалића, Божидара Дамјановског, Васе Доловачког...
ТРЕЋА изложба коју је уметнички простор "Париски круг" наменио фантастици у српском сликарству посвећена је ликовним ствараоцима, историчарима уметности и писцима, сарадницима ове галерије, који су нас напустили последњих година. Према речима оснивача и директора Живојина Иванишевића, "Фантастика 3", организована је у знак сећања на Љубу Поповића, Владимира Величковића, Петра Омчикуса, Бату Михаиловића, Милана Туцовића, Бранислава Марковића, Срету Бошњака и Милана Комненића, а моћи ће да се обиђе од вечерас у 19 часова.

Актуелна поставка, која ће уједно бити и последња на више од две деценије препознатљивој адреси "Париског круга" (Македонска 30, "Еуроцентар"), представиће дела Милоша Шобајића, Владимира Дуњића, Ратка Лалића, Милана Милетића, Бранислава Марковића, Божидара Дамјановског, Васе Доловачког, Жељка Ђуровића, Горана Митровића, Славка Крунића и Дејана Уларџића.

Одабрани сликари фантастике први пут су се нашли на окупу у овој галерији на изложби организованој годину дана после одласка Љубе Поповића, њему у част (истовремено је промовисана и монографија "Љуба 2"). Слична поставка поновљена је и 2018. Иако у наслову свих ових изложби пише "фантастика", према Иванишевићевим речима, на њима нису били присутни само сликари који се искључиво баве фантастиком, већ и надреалисти, експресионисти...

- Уосталом, велики сликари - мајстори нису желели да се експонирају као представници одређених праваца - тврди Иванишевић, додајући да су му велику помоћ у реализацији ове серије изложби пружили ликовни критичари Дејан Ђорић и Драган Јовановић Данилов.

У тексту објављеном у каталогу изложбе управо Данилов наводи да је опредељењем да јавности представи богатство, многостраност и полифоничност "иреалистичког сликарског идиома", галерија "Париски круг" усмерила наш поглед ка светлим стихијама:

- Насупрот натурализму и веризму, као његовој крајности, иреалистички сликар предочава свет који не види пред собом, већ свет који види у себи. Иреалистичка слика јесте индивидуално и генеричко име за једну посебну врсту слике која прати извесне ентитете фантастичног, чудноватог, чудесног, езотеричног. Иреалистичка слика је удаљена од реалистичке слике онолико колико је сан удаљен од спољашњег појавног света - закључује Данилов.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације