Кад сам био гарав у новосадском позоришту младих: Живот и стихови Мике Антића као инспирација

В. СТРУГАР

четвртак, 09. 07. 2020. у 15:31

Кад сам био гарав у новосадском позоришту младих: Живот и стихови Мике Антића као инспирација

Детаљ са пробе

Премијера је требало да буде изведена овог месеца
НОВОСАДСКА и српска публика ускоро ће добити прву представу инспирисану животом и делом једног од омиљених песника, Мирослава Антића: у Позоришту младих приведене су крају пробе комада "Кад сам био гарав" (по тексту Миливоја Млађеновића и у режији Стевана Бодроже), али је премијера, која је требало да буде изведена овог месеца, одложена до даљег...

- Повод за овај поетски комад је Микина биографија, култни стихови, па и његове животне исповести - објашњава писац Миливоје Млађеновић. - Прича има неколико токова: осветљава песниково детињство и школовање, пријатељство са Милетом Дилејом (који је био и инспирација за збирку "Гарави сокак"), а ту је и моја прича о двоје малих Рома који деведесетих година не просе на улици већ скупљају књиге и поклањају их пролазницима. А цела драма сe зове по наслову једне Антићеве књиге.

На питање како би се велики песник, боем и луталица уклопио у садашњи тренутак, аутор драме одговара:

- Мислим да би га веома тешко поднео. Јер, ово је доба суровости. Једна од њих су и нове, подмукле болести које не нападају само човеков организам него и његов ментални склоп. Не знам како би осетљива душа Мирослава Антића обитавала у том бездушном времену... Он је песник космичке снаге који је у најједноставнијим и најневинијим пределима људске душе, с дечјом занесеношћу, покушавао да изгради свет... Негде сам видео фотографију на којој су поред контејнера бачене књиге Мике Антића са посветом. Слика све говори: где смо и куда идемо.

Представа "Кад сам био гарав", иначе, део је циклуса "Новосадске приче" на сцени Позоришта младих. Прве пробе почеле су још у фебруару, настављене после првог таласа короне и, када је већ доведен до генералне пробе - цео пројекат морао је да се одложи за касније. У представи играју Иван Ђурић, Данило Миловановић, Марија Радованов, Неда Даниловић и Ервин Хаумуртезић.

Мирослав Антић


"НОМАДСКИ" КОМАД

КОМАД "Кад сам био гарав" осмишљен је као монодрама пре десетак година, потом је од њега настала драма, коју сам поставио на сцену аматерског позоришта у Сивцу код Куле. А онда, пре две године, добио сам понуду из сомборског Народног позоришта. Али ће премијеру, на крају, имати у Новом Саду - открива Млађеновић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације