Одлазак песника и романсијера, челника Вукове задужбине Миодрага Матицког: Борац за српски језик

Б. Ђ.

уторак, 07. 07. 2020. у 21:21

Одлазак песника и романсијера, челника Вукове задужбине Миодрага Матицког: Борац за српски језик
Читав радни и стваралачки век, у институцијама културе и кроз своја дела, провео је у борби за очување српског језика и писма
ВРСНИ познавалац историје наше књижевности и језика наше прошлости, угледни песник, приповедач, романсијер, приређивач и уредник Миодраг Матицки преминуо је у уторак изненада у Београду, у 80. години.

Читав радни и стваралачки век, у институцијама културе и кроз своја дела, провео је у борби за очување српског језика и писма, у настојању да се питање језика и писма постави као државно питање.

- Када је реч о писму, предстоји нам мукотрпна борба за равноправни статус ћирилице у Србији, да ћирилица не буде и даље потискивана, да најзад стекне у пракси статус званичног писма. Свесни смо да су мали ефекти од ватрених говора, потписивања петиција на свакојаким скуповима, као и лепљење плаката. Да је, можда, прави пут окретање младима - говорио је Матицки.

Рођен је 1. новембра 1940. године у Великом Средишту код Вршца. Био је директор Института за књижевност и уметност у Београду, вишегодишњи члан УО Матице српске, као и њен потпредседник, члан УО Андрићеве задужбине и Задужбине "Доситеј Обрадовић", као и председник Управног одбора, а потом и председник Скупштине Вукове задужбине.

Објавио је књиге песама: "Кроз прстен јабуку", "Кирвај"; романе: "Трећи коњ", "Глува лађа", "Делта"..., и приповетке: "Свакодневно хватање веверице", "Десети за молитву", "Сеновите приче"...

У области стручног и научног рада објавио је књиге: "Епика устанка", "О српској прози", "Језик српског песништва"...

Сахрана је 10. јула у 13 сати на Новом гробљу у Београду.


ДУХОВНОСТ НА УДАРУ

Живимо у турбулентним временима, у временима утука који је, у доба транзиције, другачије врсте. Опет се добрано јуриша на преиспитивање одрживости вуковског модела колективног идентитета. На удар су дошле и установе чији је рад уграђен у темеље српске духовности - упозоравао је Матицки.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

posmatrač i svedok

08.07.2020. 11:54

Odlaze i poslednji Mohikanci, velike ličnosti naše kulture. Ostaju mali i nesposobni. O tempora, o mores.