Свет се опрашта од славног италијанског филмског композитора и оскаровца: Небеска музика Мориконеа

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 11:45

Свет се опрашта од славног италијанског филмског композитора и оскаровца: Небеска музика Мориконеа
Маестро је 2009. у "Арени" одржао концерт за памћење
СА његовом музиком смо сањали, маштали, одрастали, доживљавали најдубље емоције, стварали филмове... Његова музика је очаравала свет. Нико више неће бити тако велики уметник и велики човек, Мориконе нас је инспирисао да уметност значи људску доброту...

Овим речима од Енија Мориконеа, славног композитора и диригента, оскаровца који је преминуо јуче у Риму, у 91. години, опростио се редитељ Ђузепе Торнаторе, који је с њим сарађивао у својим најзначајнијим филмовима ("Синема Парадизо", "Легенде о 1900", "Малена", "Барија: капија ветрова").

Тугу за уметником који је својом музиком обележио светску кинематографију изражава читава италијанска јавност, вест о његовом одласку објављена је на свим насловним странама, а својим емотивним изјавама жалости оглашавају се стотине филмских и позоришних стваралаца, међу којима су и Софија Лорен, Роберто Бењини, Матео Роверо, Моника Белучи...

ЗА ВЈЕК И ВЈЕКОВ ЈЕДАН од највећих филмских стваралаца, како за "Новости" истиче наш композитор Зоран Симјановић, створио је музику која ће остати за вјек и вјеков, и слушаће се док постоји цивилизација. - Нисам се, нажалост, никада лично срео с Мориконеом. Био сам на путу када је гостовао у Београду, а другу прилику нисам искористио на фестивалу у Монте Карлу 2003, на којем сам учествовао са филмом "Сјај у очима". Тада смо заједно били у конкуренцији за награду за најбољу музику, коју сам ја освојио. Занимљиво је да је Мориконе преминуо 6. јула, истог дана када је пуштен први тон-филм у свету - каже Симјановић.

Саучешће породици Мориконе због губитка једног од највећих уметника 20. века који су прославили Италију, како се каже у њиховом саопштењу, изразили су председник Италије Серђо Матарела, премијер Ђузепе Конте, и цела италијанска влада на челу са министром културе Дариом Франческином.

Композитор иза кога је остало више од 500 дела за позориште, филм и телевизију, по сопственој жељи, биће сахрањен само у кругу породице, "у духу осећаја понизности који је увек инспирисао дела његовог постојања", како су објавили његови најближи. До небеске "музичке сцене" Мориконеа ће испратити супруга Марија, синови Марко, Алесандро, Андреа и Ђовани који је редитељ, унуци Франческа, Валентина, Франческо, Лука...

Велики господин уметности и живота који је попут блиставог зрака сунца обасјавао Италију, како је у свом опраштању од њега изјавила Софија Лорен, рођен је у Риму 1928, а љубав према музици наследио је од оца Марија, познатог џез трубача. Мориконе је прве композиције написао са шест година, а са 12 је уписао конзерваторијум за хармонију који је завршио за непуне две године. Његову заоставштину данас чини музика за остварења која су ушла у историју "покретних слика". Његове мелодије изводе се широм света, и надживеле су и саме филмове за које су компоноване. Међу њима су славни вестерни "За шаку долара", "Добар, лош, зао", "Било једном на Дивљем западу"..., као и ремек-дело "Било једном у Америци" Серђа Леонеа, "Недодирљиви" и "Мисија на Марсу" Брајана де Палме, хорор "Створ" Џона Карпентера, "Потпуни заокрет" Оливера Стоуна, "Мисија" Роланда Жофеа, "Подлих осам" Квентина Тарантина за који је 2016. добио Оскар за најбољу музику... Златну статуету први пут је добио 2007, када је из руку Клинта Иствуда примио Оскар за животно дело, а пре тога је за ову награду имао пет номинација.

Признање му је уручио Клинт Иствуд

"За мене је компоновање узбудљиво као и стварање живота, и сам живот - музика је нешто као моји родитељи, жена коју волим, моја деца с којима се играм, пријатељи, снови из детињства, неко најближи коме се увек радујем... Увек сам компоновао оно што осећам, нисам правио компромисе, и нема много ствари за којима жалим. Ипак, понекад само зажалим што нисам прихватио понуду Клинта Иствуда да радим музику за његов филм 'Мостови округа Медисон'", говорио је Мориконе.

Синема Парадизо“

Велики господин и један од најславнијих уметника био је и гост Србије - фебруара 2009. Мориконе је наступао у београдској "Арени" са симфонијским оркестром "Рома синфонијета", солисткињом Сузаном Ригачи и нашим академским хором "Обилић". Концерт је одржан у распродатој дворани, када је више од 15.000 гледалаца устало да се поклони маестру. Мориконе се три пута враћао на бис, а концерт је трајао пуна три сата!

Подлих осам“НАЈБОЛНИЈИ АДИО

МОРИКОНЕ је преминуо на римској клиници од последица пада, а његова породица објавила је некролог који је неколико дана раније сам написао: "Ја сам мртав. Не желим да узнемиравам људе које волим, а пуно их је, не могу све да их именујем, али их поздрављам с великом љубављу. Мојој супрузи Марији сва моја љубав, она нас је држала заједно седамдесет година, и жао ми је што је напуштам. Њој шаљем најболнији 'адио'. Надам се да моји синови, унуци, моје сестре схватају колико сам их волео...", записао је Мориконе. А на друштвеним мрежама од њега се опростио и Антонио Бандерас:

“Малена“

"С великом тугом изговарамо 'адио' великом филмском маестру, његова музика наставиће да одјекује у нашем сећању", написао је славни глумац.

Од Мориконеа се опростио и велики Андреа Бочели:

За шаку долара“

- Данас плачемо за његовим физичким одласком, али нас теши да ће његов креативни глас наставити да одушевљава будуће генерације. Мориконе је био аутор "апсолутне музике", његове дубоке мелодије остаће дирљиве и носићемо их сви у срцу. (М. О.)Пратите нас и путем иОС и андроид апликације