Поново отворен Лувр, један од најпознатијих музеја: С маском пред Мона Лизу

Г. ЧВОРОВИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 09:11

Поново отворен Лувр, један од најпознатијих музеја: С маском пред Мона Лизу

Фото: АП

Распоред предвиђа до 500 људи, на сваких пола сата
НАЈПОСЕЋЕНИЈИ музеј на свету је, после три и по месеца паузе због епидемије вируса корона, јуче поново отворио своја врата. Никада до сада Лувр није био толико затворен, још од Другог светског рата. Први посетиоци прекорачили су праг пирамиде јуче у 9 сати ујутро.

- Пресрећан сам што можемо поново да примимо посетиоце. Музеји постоје због публике - поручио је директор Лувра Жан-Лик Мартинез.

За гужву испред "Мона Лизе" ће се, ипак, причекати. Због пандемије, у музеј се улази искључиво уз претходну резервацију. Распоред предвиђа до 500 људи, на сваких пола сата. Власти сматрају да у палати огромних димензија овај број није алармантан из угла пандемије. На почетку се очекује дневна посета од око 7.000 људи, што је далеко од стандардних 30.000.

И састав гостију је сасвим другачији. Углавном су то сада домаћи посетиоци. Страни туристи могу на прсте да се изброје.

Па ипак, ствари се полако враћају у нормалу. Засада је отворено 70 одсто музеја. Приступ је омогућен до "Мона Лизе", "Милоске Венере", "Сплава медузе", египатских, римских и грчких антиквитета. То је уједно и прилика за оне који желе да разгледају на миру.

Ношење маски је обавезно, гардероба је затворена, а током обиласка означен је обавезни смер, да се посетиоци не би мимоилазили. Читав систем је прецизно осмишљен.

Лувр је отворио врата, а сада се поставља питање како ће музеји уопште функционисати убудуће, све док не буде валидног лека за корону. Претрпљена економска штета у Лувру засада износи око 40 милиона евра, што је око 40 одсто буџета овог музеја. Кажу да ће му бити потребно три године да обрише ожиљке ковида 19.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације