Јединствена изложба у Музеју Новог Сада: Вечни Рим као инспирација (ФОТО)

Ј. СИМИЋ

уторак, 30. 06. 2020. у 22:48

Јединствена изложба у Музеју Новог Сада: Вечни Рим као инспирација (ФОТО)

Са отварања поставке ремек-дела римског вајарства Фото Ј. Пап

Реч је о 33 уметничка дела која се протежу на 19 векова, из Фондације “Сантарели“
У ВРЕМЕНУ пандемије, мада непотврђен од Светске здравствене организације, један од најјачих лекова против вируса корона јесу култура и уметност, те верујем да ће посета изложби Roma aeterna (вечни Рим) у Музеју града Новог Сада, сваком љубитељу уметности ојачати имунитет - поручио је министар за културу и информисање у Влади Србије Владан Вукосављевић у Новом Саду на отварању несвакидашње поставке ремек-дела римског вајарства.

Реч је о 33 уметничка дела која се протежу на 19 векова а потичу из Фондације "Дино и Ернеста Сантарели", друштвено-корисне непрофитне организације која подстиче ширење знања из италијанске историје уметности широм света. Избор експоната од мермера, алабастера и порфира за ову поставку начинила је кустоскиња Данијела Ричи. Новосадска публика имаће прилику да их погледа до 11. септембра.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да када се било где у свету изговоре речи "вечни град" зна се да је реч о Риму.

- Римљани су имали изреку да сви путеви воде у Рим, а у наредна два месеца пут уметности за Рим ићи ће преко Новог Сада - Европске престонице културе. Част нам је што ће ова изложба бити представљена у Музеју града Новог Сада, јер ће унапредити културну понуду, у несвакидашњим околностима које су нас задесиле - рекао је новосадски градоначелник.

Амбасадор Италије, Његова екселенција Карло Ло Каш, обратио се поклоницима италијанске уметности на српском језику, рекавши да се изложба реализује у оквиру снажних односа Србије и Италије на пољу културе.

У сличном тону говорили су и Весна Иковић, директорка новосадског Музеја, Драгиња Ђурић, председница Извршног одбора Банке Интеза, Рикардо Андери, представник Global Project Consultingа и Ђорђо Маркеђани, председник "ДДОР осигурања", под чијим покровитељством је изложба "допутовала" у Нови Сад.


ПОРТРЕТ КРАЉИЦЕ КЛЕОПАТРЕ

ИЗЛОЖБА садржи и раритете попут портрета краљице Клеопатре Седме, затим низ мушких биста, главу свештеника сврстану међу најбоље скулптуре Палмире, монументалну коњаничку статуу оријенталног стрелца, торзо Викторије или Нике са Дионисовом главом на богатој основи од мермера и, најзад, статуу aпостола Светог Бартоломеја.