Добитник пет Еми награда, прешао у православље: Ко је Џонатан Џексон, који је објавио прелепу песму о Косову и Метохији (ВИДЕО)

Новости онлине

уторак, 30. 06. 2020. у 14:22

Добитник пет Еми награда, прешао у православље: Ко је Џонатан Џексон, који је објавио прелепу песму о Косову и Метохији (ВИДЕО)

Depositphotos

Амерички глумац, музичар и писац одушевио је Србију када је објавио песму "Косово - Свих жалосних радост" са прелепим кадровима манастира Хиландара

Амерички глумац, музичар и писац одушевио је Србију када је објавио песму "Косово - Свих жалосних радост" са прелепим кадровима манастира Хиландара. Џонатан Џексон, добитник чак пет Еми награда, прешао је у православље пре неколико година, а ово је први пут да је покренуо тему везану за српску историји.

Џексон је најпознатији по две улоге - Лакија Спенсера у АБЦ драми "Генерал Хоспитал" (која му је донела Емије) и Ејверија Барклија у музичкој серији "Нешвил", у којој је успео да покаже и свој таленат за музику.

Истовремено, он је фронтмен бенда Enation, у коме поред њега свирају и његов брат и пријатељ, а који постоји већ пуних 20 година. Бенд је објавио неколико албума, а поједине песме доспеле су и на Билбордове топ листе. Песма "Feel This" била је најслушанија на иТунес након што је пуштена у серији "One Tree Hill", а многе друге пратиле су радњу серије "Нешвил".


Управо је у "Нешвилу" једна ствар гледаоцима са ових простора могла да западне за око - иако је играо Ејверија, чија се вера уопште у серији не спомиње, Џексон све време није скидао бројаницу.

"Тражио сам праву цркву, али нисам успевао да је нађем"

Родитељи су га одгајали у духу протестантских религија, али нису се приклањали ниједној конкретној. Џексон је увек волео да говори о својој вери - још као тинејџер баш због Христа одлучио је да не пије, никада не проба дрогу, а заговарао је и идеју уздржања од полних односа пре брака.

Један пут у Рим променио је ток његовог живота. Ту су се он и његова породица (ожењен је и има троје деце) први пут сусрели са православљем, да би 2012. године крштени као православци.
- Видели смо крст у Колосеуму и запитали се шта ће ту. Пришли смо и схватили да је реч о споменику који је подигнут за жртве, за хришћане који су ту страдали. Обузело нас је снажно осећање и тада сам схватио да морам да почнем да читам хришћанску историју.

- У Америци има 20, 30.000 различитих верских група и то ми никако није било јасно. Провео сам три и по године читајући литературу и и даље нисам пронашао православље. Све је била католичка и протестантска књижевност. Био сам очајан, нисам више могао да будем протестант, али нисам ни могао да постанем католик. Желео сам праву цркву, ону о којој сам читао код Светих Отаца, али нисам могао да је нађем. Молио сам се и, хвала Богу, дошла ми је мисао да проучим Велику шизму (разлаз православне и римокатоличке цркве). Чим се то десило, све ми се отворило. Моја молитва је остварена и знао сам да треба да постанем православац - рекао је Џонатан.


Како каже, никада пре тога није крочио у православну цркву.

- Ипак, док сам читао о православљу, сањао сам да сам у православној цркви. Била је врло конкретна, иконе су биле свуда, људи су држали свеће, крстили се са три прста, било је прелепо. Само пристуство молитве. Пробудио сам се и желео да то осетим.


Након потраге, нашао је цркву која је била иста као у његовом сну. И то је био почетак.


Након што је 2012. године примио Еми награду, Џексон се на бини прекрстио, захвалио Светој Тројици и монасима на Светој гори који се моле за све нас.

Џексон је објавио две књиге, "Book of Solace and Madness" и "The Mystery of Art: Becoming an Artist in the Image of God", у којој повезује своју православну веру са глумачком и музичком каријером.

Иначе, изјавио је да никада не би играо у филму који је "шамар у лице Бога" или да никада не би играо лика који је атеиста или против Бога, осима ако то није поента целог филма.
(telegraf.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације