Збирка МСУ за 25 година обогаћена је са 1.400 радова: Ризница са Ушћа, а нека од ових дела биће доступна посетиоцима

М. КРАЉ

25. 06. 2020. у 14:01

Збирка МСУ за 25 година обогаћена је са 1.400 радова: Ризница са Ушћа, а нека од ових дела биће доступна посетиоцима

Биљана Ђурђевић "Оруђе делања" Фото Бојана Јањић / МСУБ

У припреми поставка од 200 епрезентативних дела - цртежа, слика, графика, скулптура, инсталација, фотографија и видео-радова
У ПОСЛЕДЊИХ четврт века збирка београдског Музеја савремене уметности увећала се за 1.400 дела домаћих, регионалних и европских аутора. Њихов избор, на изложби "Рефлексије времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993-2019" од суботе ће бити пред публиком како на Ушћу, тако и у Галерији - Легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића.

Пројекат, за који су концепцију осмислиле мр Мишела Блануша, др Рајка Бошковић, Светлана Митић и Жаклина Ратковић, био је најављен као прва изложба после затварања "Читача" Марине Абрамовић, али је због пандемије вируса корона "остао у карантину". Посетиоци сајта МСУ могли су да се, током трајања ванредног стања, упознају са делима која чине поставку, али и да прочитају изјаве њихових аутора.

Једна од најзначајнијих делатности МСУ је богаћење фонда делима насталим од 1900. до данас, било да су набављана планским откупом са домаћих и међународних изложби, или су у Музеј доспела као поклон уметника или њихових наследника.

НАЈЗНАЧАЈНИЈА ИМЕНА НА изложби су дела неких од најзначајнијих уметника прве половине 20. века - Надежде Петровић, Саве Шумановића, Сретена Стојановића, Душана Јовановића Ђукина, Петра Добровића, Марка Ристића. Из друге половине прошлог века заступљени су Миодраг Б. Протић, Љубица Цуца Сокић, Бора Иљовски, Ђорђије Црнчевић, Невенка Стојисављевић, Зоран Димовски, Добривоје Бата Крговић, Мрђан Бајић, Зоран Насковски. Између осталих, прве две деценије новог миленијума репрезентују Биљана Ђурђевић, Иван Грубанов, Владимир Николић.

- Током 25 година, од 1993. до 2019. године мењао се начин на који су дела доспевала у музеј, па аквизиције рефлектују општу културну политику у тим различитим раздобљима - објашњава за "Новости" Мишела Блануша, музејски саветник, дајући пример да је, рецимо, током деведесетих откупе организовало Министарство културе, а потом дела додељивало МСУ и другим институцијама, као и да у колекцији има радова добијених од Града Београда. - После промене власти 2000, у Музеју су почеле да се организују међународне изложбе чији су аутори као поклон остављали једно или два дела.

У истом периоду, подсећа саговорница, стручне откупне комисије при МСУ, наменски су, како би одређена раздобља и појаве били представљени што релевантније, "попуњавале" празнине, тим важним, репрезентативним делима.

- Мисија и визија МСУ је да се његова збирка која је једна од најзначајнијих у региону, новим откупима и аквизицијама прошири на дела европских и светских уметника - наставља Блануша. - Тако поставку чине дела Готфрида Хелнвајна, Недка Солакова, немачког вајара Конрада Карсена, Британца Фила Колинса, али и наших аутора са успешним међународним каријерама попут Дејана Калуђеровића, Тање Остојић и других.

Миодраг Мића Поповић "Хексагонални простор "

Поставка обухвата две стотине репрезентативних радова - цртежа, слика, графика, скулптура, инсталација, фотографија и видео-радова. Конципирана је у четрнаест тематско-проблемских целина. У музеју на Ушћу их је тринаест ("Музеј" у музеју, Постулати модернизма, Друштво - Политика - Уметност, Скулптура као израз суштине бића, Скулптура - Објекат - Инсталација, Експресивна површина / Излазак у простор, Симина 9а, У пукотинама политичке прошлости, Дихотомије модернизма, Унутра / Споља, Лично / Јавно, Обнова субјективности, Апорије савремене сцене), док ће посебна целина "Кроз портрет", чији је аутор Мирослав Карић, бити представљена је у Галерији - Легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације