Матица српска саопштила имена добитника Повеље за неговање српске језичке културе: Награђени Бећковић, МСЦ, Стијовићева и постхумно Станојчић

Ј. СИМИЋ

среда, 10. 06. 2020. у 20:26

Матица српска саопштила имена добитника Повеље за неговање српске језичке културе: Награђени Бећковић, МСЦ, Стијовићева и постхумно Станојчић

Фото Н. Карлић

Признање од ове године први пут обухвата и допринос писаца
ОД Матице српске нема дражег дародавца чијем бих се дару више радовао нити би ми могла бити важнија награда за било коју другу заслугу од заслуга за неговање српског језика.

Овим речима је академик Матија Бећковић, за "Новости", одговорио на вест да је уз Међународни славистички центар, проф. др Раду Стијовић као и проф. др Живојина Станојчића, коме је признање додељено постхумно, један од лауреата Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе. Признање које је наша најстарија културно-научна институција установила 2012. године биће уручено на Матичиној свечаности наредног уторка.

Одлуку о додели Повеље за неговање српске језичке културе је на седници једногласно донео жири у саставу: проф. др Вељко Брборић, др Миодраг Матицки (председник), академик Слободан Реметић, председник Матице српске проф. др Драган Станић и проф. др Срето Танасић.

ЧУВЕНА ГРАМАТИКА У образложењу одлуке да се Живојину Станојчићу постхумно додели Повеља за укупан допринос изучавању српског стандардног језика, Танасић је подсетио да је више од 30 година изучавана његова Граматика српског језика, коју је приредио у коауторству са проф. Љубомиром Поповићем. Уз овај уџбеник, Станојчић је аутор и једног самосталног речника у едицији Креативног центра, а шездесетих година прошлог века објавио је и своју чувену докторску дисертацију "Језик и стил Иве Андрића".

Станић је рекао да Повеља од ове године први пут обухвата и допринос писаца неговању српске језичке културе. Кренуло се од Бећковића, који је награђен за "неговање језичке културе и његових моћних поетских функција".

- Допринос писаца је од немерљивог значаја. Кренули смо од Матије а номиновали смо више аутора који ће наредних година, несумњиво, бити међу добитницима - рекао је Станић.

Председник жирија Матицки нагласио је да је Матица најмеродавнија за изрицање суда о живом језику као и о појединцима и установама које доприносе очувању језика. Стога је, сматра председник Матичиног жирија, без дилеме донета одлука да се Међународном славистичком центру додели Повеља за полувековни допринос неговању српског језика и популаризацију српске језичке културе у светској славистици.

- Тај Центар покренут је пре 50 година код Вукове куће у Тршићу када је један странац, Немац, домаћинима предложио да окупе слависте у Тршићу. И ове године код Вукове родне куће поново ће се окупити слависти из целог света - казао је Матицки.

Лексикограф Рада Стијовић Фото З. Јовановић

Кроз Међународни славистички центар, како је нагласио Брборић, током пола века, прошло је више од хиљаду слависта из целог света који су о нашем језику и култури говорили на свим континентима. Међу њима је Кенет Нејлор, новосадски и београдски ђак, те један од најпознатијих слависта говорио у Америчком конгресу. Матицки је подсетио и да се у једном периоду на 11 француских универзитета изучавао наш језик.

Песник Матија Бећковић Фото Н. Фифић

Образлажући доделу Повеље Ради Стијовић, академик Реметић подсетио је да је реч о ауторки која је један од коаутора Великог речника српског језика у издању Матице српске, те да спада у ред врхунских српских лексикографа чији се рад и допринос огледају и у раду на Великом речнику САНУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације