ФИЛМ "Кошаре", сви ми који смо окупљени на њему, доживљавамо као врсту духовног споменика нашим војницима који су се током НАТО бомбардовања Југославије 1999. до последњег трена храбро борили на караули Кошаре. Снимање почињемо 28. јуна, на Видовдан, што има посебно значење, и пред нама је велики, важан и одговоран посао, јер треба помирити много прича, оних који су били тамо и све то доживели и саму драматизацију. Разговарао сам са преживелим војницима који су сведочили о том догађају, као и са породицама оних који нису преживели, и ми у филму преносимо оно што су ти момци доживели. Али филм није документарни, већ играни. Имена неће бити иста, али ће та ратна драма пратити приче војника из 53. граничног батаљона и догађаје из њихове визуре. Ти момци и њихове приче које слушам већ годину дана моја су прва публика, а на мени је да успем да са глумцима пренесем и дочарам оно што су ми они говорили. Зато филм "Кошаре" доживљавам и као свој четврти војни рок.

Овим речима је редитељ Балша Ђого најавио почетак снимања драме о једном од најважнијих догађаја из новије српске историје, на конференцији за новинаре која је јуче организована у Влади Србије. Пројекат "Кошаре", по сценарију Ђорђа Милосављевића, који је био победник прошлогодишњег конкурса Филмског центра Србије у категорији за филм са националном темом (добио је подршку од 50.000.000 динара), представили су и Јелена Триван, председница Управног одбора ФЦС, и глумци Светозар Цветковић, Виктор Савић, Лука Грбић и Јован Јовановић. У име продукцијске куће Omega production, која стоји иза филма "Кошаре", говорио је продуцент Владан Анђелковић, а у име "Телекома Србијa", који је продуцент истоимене ТВ серије, медијима се обратио Владимир Лучић, координатор за интернет и мултимедију "Телеком Србија групе".

Оно што је, како је изјавио Ђого, најважније нагласити, јесте то да се "Кошаре" не снимају са мржњом према било коме, и да то неће бити филм који подиже баријере између српског и албанаског народа, него их руши.

- Желимо да се бавимо истином, да не лажемо ни себе ни друге. То неће бити филм који је, како се данас популарно каже, политички коректан, јер не знам шта то значи. Никада нисам био политички коректан, нисам тако учен, ни васпитаван, али ми је усађено да трагам за истином и да је препознам, па сам и овај филм поставио онако како мислим да треба. Зато је важно да уметник зна шта жели да каже, а ми то знамо и стојимо иза тога, и трудио сам се да будем праведан и према себи, и према тим догађајима - објаснио је Ђого.

Фото Б. Антић

У филмској екипи (поднаслов филма је "Само мртви су видели крај рата") биће више од 150 људи, значајне улоге играће и Жарко Лаушевић и Милош Биковић, а снимање ратних сцена одвијаће се на караули на Крвавом камену, изнад Сурдулице, која је грађена у време када и караула Кошаре. Део филма биће сниман на Тари и Зеленгори, а цео процес ће трајати седам-осам месеци. Премијера "Кошара" планирана је за фебруар идуће године.

- Да не верујем да филм "Кошаре" може да промени слику о томе шта се дешавало у Србији, не бих се ни бавио уметношћу. На овој причи сам радио потпуно слободно, није било никаквих политичких притисака, а неке од многобројних улога понудио сам албанским глумцима. Засада још не знамо да ли ће неки од њих прихватити учешће у овом филму, али ми много значи то што ми је један албански глумац са Косова рекао да је то све прејако за њега, али да је читава поставка овог филма поштена. Нисмо тражили дозволу за снимање на Косову, јер не верујемо да бисмо је добили, али ће се неке сцене снимати на делу Проклетија који није на Косову - истакао је Ђого.

Према речима Цветковића, његов први сусрет са причом о Кошарама био је један документарни филм који га је веома потресао.

- Питао сам се где сам ја био у то време када се догађала та битка, где смо сви ми били тада, и мислим да треба приказати те људе који су носили искрену љубав према својој земљи, свом народу и онима који их чекају код куће.

Глумци Виктор Савић, Лука Грбић и Јован Јовановић истакли су да је за њих велика част учешће у таквом пројекту као што су "Кошаре", а према речима Савића, сви имамо дуг да подигнемо споменик људима који су бранили наш живот док смо ми били ушушкани.

Триванова, Ђого и Цветковић Фото К. Михајловић

Председница Управног одбора Филмског центра Србије Јелена Триван оценила је да ће "Кошаре" бити велики и озбиљан филм, да су филмови са националном тематиком дуго година били запостављени, али да је та ситуација сада промењена и да са задовољством може да најави и снимање филмова о НАТО бомбардовању Србије 1999, али и о акцији "Олуја".

Према речима Лучића, играна серија "Кошаре" емитоваће се на Суперстар каналу, а у плану је и снимање другог дела серије, који ће бити заснован на повратку појединих капетана у прошлост, пре свега у време "Олује".

Представник продукције "Омега" Владан Анђелковић истакао је помоћ Министарства одбране, без које се не би могао ни снимити овај пројекат, и додао да ће од Хрватске тражити да се део серије о "Олуји" снима тамо.

ИСТИНА БЕЗ МРЖЊЕ

СВЕТОЗАР Цветковић ће играти генерала, и ова улога за њега има посебну важност.
- На трећој години ФДУ 1979. играо сам поручника авијације ЈНА у филму "Дани од снова" Влатка Гилића. То је била моја прва улога, и требало је да прође 41 година да бих дошао до генерала. А када ми је Балша дао сценарио, схватио сам да је наша дужност да откријемо истину о људима који су у себи носили само љубав и жељу да одбране нешто што је наше. Ту лежи и однос према прошлости и будућности. Мислим да смо дужни да то урадимо без икакве мржње, само са вољом и жељом да кажемо да ми припадамо овом народу, уз све ужасе које смо доживели - рекао је Цветковић.

ВРАЋЕНА СРЕДСТВА

ЈЕЛЕНА Триван подсетила је и на полемику између ФЦС и Министарсва културе због смањења средстава за производњу филмова, али је, како је истакла, све ипак у реду.
- Влада Србије је на седници која је одржана у среду, 3. јуна, решила тај проблем и ФЦС је враћан буџет, и захвална сам премијерки Ани Брнабић и председнику Александру Вучићу на разумевању. Филмови попут ових захтевају много ангажовања и подршке са свих страна. Када смо радили "Дару из Јасеновца", до краја нисмо добили дозволу Хрватске да снимамо на њиховом подручју, иако је много већа временска дистанца. "Кошаре" ће захтевати бројне локације, глумце, војску, и очекујем да ће бити проблема када су у питању глумци који долазе са албанског говорног подручја. Али оно што сви треба да знамо јесте да историјске истине помажу неком трајном миру, и да то колеге из региона имају у виду - изјавила је Триванова.