ВЕРУЈУЋИ да је уметнички рад - друштвени рад, и да уметност има широке могућности и алате да стварност бележи, промишља, артикулише, рефлектује..., организатори традиционалне УЛУС-ове 91. Пролећне изложбе ову смотру су осмислили са циљем да покажу да савремени аутори имају одговорност да не жмуре пред постојећим проблемима, већ да отворе поглед ка новим хоризонтима.

Поставка под именом "Где будућност почиње?" биће отворена вечерас у 19 часова у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић". Као кустос, потписује је историчарка уметности Мирјана Драгосављевић, а концепт је осмислила у сарадњи са Уметничким саветом УЛУС-а. Да подсетимо, актуелни састав овог тела, као и читаво ново руководство УЛУС-а, који сада чине углавном уметници средње и млађе генерације, изабрано је последњих дана прошле године.

Актуелна уметничка продукција већим делом биће представљена радовима одабраним на јавном конкурсу, док део аутора излаже и по позиву. За Пролећну изложбу пријавила су се 174 уметника, а Уметнички савет и кустоскиња Мирјана Драгосављевић изабрали су 57 излагача.

У средишту изложбе, како се истиче у најави, јесте питање где будућност почиње. Оно се наметнуло последњих неколико месеци, услед неизвесности које стварају најаве нових таласа пандемије, али и рецесије, чиме крхкост људског живота постаје све уочљивија. Али, поставка је осмишљена и као позив ствараоцима да подсете на то у којој мери су различити облици насиља нормализовани, доминантни и колико нас вишеструко угрожавају.

На вечерашњем отварању биће изведен перформанс "Оријентација у сто револуција", уметника Синише Илића и Бојана Ђорђева, као и попуњавање анкете "Како живе уметнице?", уметница Ксеније Ђуровић и Ане Вуковић. Следећи перформанс-предавање - "Разоткривена природа или Приче о биљкама", уметника Владимира Бјеличића, планиран је за 12. јун у 18 часова.

Кустоскиња Мирјана Драгосављевић и представници Уметничког савета УЛУС-а стручно ће публику водити кроз поставку, у недељу, 21. јуна, од 13 часова. Проглашење награде 91. Пролећне изложбе и промоција каталога одвијаће се последњег дана 26. јуна, када ће у 18 часова бити организовано јавно читање "Драме о крају света", уметнице Олге Димитријевић.

Међу уметницима чији су радови изабрани на конкурсу су Јелена Аранђеловић, Арион Аслани, Бошко Атанацковић, Марија Бјекић, Марион Дедић, Даниела Фулгоси, Јован Јовић, Синиша Илић, Бојан Ђорђев и Јадран Крнајски. На Пролећној изложби наћи ће се и дела Неде Ковинић, Драгане Купрешанин, Милице Лазаревић, Јелене Марјановић, Дејана Марковића, Ане Марковић, Николе Марковића, Лидије Мићовић, Стефаније Михајловић, Наталије Миладиновић и Марка Милића.

Катарина Поповић, “Незаштићена“

Међу одабранима су и Даринка Поп-Митић, Мирон Мутаовић, Татјана Јанковић Недељковић, Марија Николић, Анастасија Павић, Катарина Поповић, Дарија С. Радаковић, Никола Радосављевић, Даница Радовановић, Харис Рахић, Небојша Ракоњац, Душан Савковић, као и Маја Симић, Андреј Синадиновић, Ивана Смиљанић, Ања Тончић, Ранко Травањ, Марија Урошевић, Габриела Васић, Весна Весић, Ненад Зељић и Ивана Живић.

Марија Урошевић, “Велика плава мрежа“

ИЗЛАГАЧИ ПО ПОЗИВУ

НА позив кустоскиње, 11 аутора ће представити своје радове. То су Владимир Бјеличић, Лидија Делић, Душица Дражић, Олга Димитријевић, Група Doplgenger, Лука Кнежевић Стрика, Група КУРС и Бојан Кривокапић, Јелена Мијић, Андреа Палашти, Вахида Рамујкић, Дејан Васић и Александра Секулић.