Изграђена реплика куће сликара и песника Ђуре Јакшића: Кутак за уметнике и боеме

М. ЂОШОВИЋ

понедељак, 25. 05. 2020. у 07:39

Изграђена реплика куће сликара и песника Ђуре Јакшића: Кутак за уметнике и боеме
Објекат изграђен на месту урушене куће из 19. века, у Карађорђевој улици у Крагујевцу

НА месту урушене куће из 19. века, у Карађорђевој улици у Крагујевцу, у којој је познати српски песник и сликар Ђура Јакшић боравио неколико месеци, изграђена је реплика. Стручњаци су предложили намену, а званичници локалне самоуправе прихватили да то буде кутак за окупљање крагујевачких уметника, али и сертификованих произвођача вина из центра Шумадије.

Кућа је пропадала више деценија, јер надлежне републичке институције нису прихватиле иницијативе да се објекат прогласи за споменик културе, на чему је инсистирала овдашња стручна, али и политичка јавност. Пре десет година је кућа почела озбиљно да се урушава и да угрожава саобраћај у тој прометној централној градској улици, па су надлежни у тадашњој локалној самоуправи одлучили да је ограде металном конструкцијом.

Према речима градоначелника Радомира Николића, Градска управа је од надлежних институција захтевала предлог коначног решења овог проблема и након тога је изграђена реплика. На овај начин сачувано је сећање на боравак познатог српског боема у Крагујевцу, а овдашњи уметници ће коначно добити простор за окупљање и рад. Ново здање има две етаже, а изграђено је на 360 квадрата. У галеријском делу биће изложени предмети везани за живот и рад Ђуре Јакшића, док ће преостали простор бити коришћен за изложбе, промоције и друге културне манифестације. У сутерену ће бити изложено око сто врста ракије и вина из овог дела Србије.

Надлежна Градска управа у Крагујевцу је израдила пројекат и у изградњу реплике уложила око 30 милиона динара, док је Влада Швајцарске за овај својеврсни дом за уметнике и боеме донирала осам милиона динара.

Коментари (1)

Miša

25.05.2020. 09:16

Ovo nije replika već sasvim nova kuća. Uprava ne može izradjivati projekat već to radi ovlašćeni projektant i treba informisati javnost ko je projektovao ovaj objekat. Pitajte struku šta misli o ovom objektu koji nema nikakve sličnosti sa starom kućom koja je tu bila !