Настављени радови на неолитском насељу код Ужица (ВИДЕО)

Танјуг

23. 05. 2020. у 23:07

Настављени радови на неолитском насељу код Ужица (ВИДЕО)

Print screen Youtube

Ради се на основу истраживања обављених на оближњим археолошким локалитетима Велике и Мале Градине, подижу објекти за становање какви су били у неолиту, као и радионице за обраду глине, костију, коже, камена

На седам километара од Ужица и у непосредној близини археолошког налазишта Стапарска градина, где су пронађени остаци из доба неолита, настављени су радови на "Неолифе", насељу које ће посетиоцима понудити сасвим нови садржај и могућност да се упознају са животом неолитског човека.


Овај парк део је пројекта прекограничне сарадње Србије и БиХ и сасвим нови туристички локалитет на овим просторима.


Досадашњим радовима, започетим прошле године, ту су већ никла дрвена блатом облепљена и сламом и даском покривена здања, а сада се, након застоја због ванредног стања, подухват захуктава како би до краја лета био приведен крају.


Пројекат је назван „Неолајф“ и већим делом је финансиран средствима ЕУ кроз Програм прекограничне сарадње Србија-БИХ. Учесници у пројекту, у који се улаже 600.000 евра, јесу градови Ужице и Тузла, која има сличан парк, општина Милићи и ужичка Уметничка школа.


Ради се на основу истраживања обављених на оближњим археолошким локалитетима Велике и Мале Градине, подижу објекти за становање какви су били у неолиту, као и радионице за обраду глине, костију, коже, камена, а с намером очувања наслеђа, развијања културног туризма.


„Биће организовано шест анимација. Анимације које подразумевају демонстрацију обраде глине, камена, костију, текстила, керамике, припрему неолитске хране и оно што ће, верујемо, бити најзанимљивије јесте експериментална археологија за децу вртићког и предшколског узраста“, рекао је за Тањуг менаџер за промоцију пројекта Неолифе Мирослав Ивановић.


Додаје да је идеја да ово буде не само забавни него и едукативни парк.


“Све ове радионице биће и део сталне музејске поставке, али ће посетиоци и сами моћи да испробају све оно што је радио човек у неолитском периоду. Предвиђено је да парк има и полигон за стреличарство, неолитске пећи па ће гости ће моћи да виде како се пече керамика на отвореном простору. Унутар сваке куће у овом насељу биће представљена по једна активност тадашњег човека”, истиче Ивановић.„Један човек, воштана лутка, биће постављен у углу куће и он ће је поправљати. Ми ћемо део унутрашњости куће оставити огољен без блата и та лутка ће уствари показивати како је малтерисано и од чега је кућа грађена“, објаснила је део поставке Емилија Николић, пројектант овог насеља.


У овом несвакидашњем насељу, осим кућа ће се наћи и оружје и оруђе типични за период неолита. Свака кућа покривена је различитим материјалом, даском и сламом, док је њихова конструкција од уплетеног прућа како би се дочарао аутентичан начин градње у то време.


Свака кућа имаће пећ па је једна од идеја да посетиоци уз помоћ кресива, сламе и дрвета покушају да запале ватру. Да бисте уласком у "Неолифе" имали утисак да сте се стварно вратили у доба неолита подсетиће вас и храна која је тада узгајана.


„Свуда око нас биће различито дрвеће, житарице, воће, поврћи све оно за шта имамо потврду да је тада у периоду неолита узгајано и аутентично је за ово подручје“, каже Николићева.


Музејски део и радионице са оспособљеним водичима, али и археолозима који ће на лицу места посетиоцима дочарати дух давних времена, свакако су добар начин да се привуку туристи у овај крај.


Епидемија корона вируса успорила је радове на овом насељу па је рок за завршетак продужен, али људи који са пуно ентузијазма раде на овом пројекту верује да би парк прве туристе могао да прими, ако не половином августа, онда сигурно у септембру.


Очекује се, кад подухват буде завршен, да то путовање у давну прошлост привуче стручну јавност, школске екскурзије, те да парк буде део европске мреже музеја на отвореном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације