Музеј Николе Тесле под окриљем државе: Оснивачка права пренета на републику, колекције селе на Савски трг

М. А. К.

23. 05. 2020. у 13:00

Музеј Николе Тесле под окриљем државе: Оснивачка права пренета на републику, колекције селе на Савски трг

Музеј се сели на Савски трг Фото П. Милошпевић

Омогућено да благо које чува ово здање буде пребачено у бившу Главну железничку станицу
ПРЕМА одлуци Владе, објављеној у "Службеном гласнику", Музеј Николе Тесле у Београду постао је републичка установа. Тачније, Република Србија преузела је оснивачка права од града Београда (претходно донео одлуку о овом "трансферу"), па ће се убудуће средства за финансирање музеја обезбеђивати из државног буџета, али и других извора у складу са законом, наводи се у одлуци Владе.

Делатности ове институције културе утврђене статутом, као и њен назив и седиште остаће непромењени. Међутим, одлука је и донета како би се Музеју Николе Тесле омогућило да добије нову зграду (здање у коме се налази од 1952. године, "Генчићева вила", враћено је у реституцији) - бившу Главну железничку станицу на Савском тргу.

За директорку музеја Ивону Јевтић, како нам каже, као и за запослене, ово је лепа, али не и неочекивана вест.

- Логичан је след околности, да музеј који је посвећен једном тако великом научнику српског порекла, чији значај препознаје читав свет и који је задужио цело човечанство, постане републичка установа културе - истиче директорка музеја, и додаје да су имали изузетну сарадњу и са досадашњим оснивачем, Градом Београдом, који је препознавао значај и потребе институције, па се нада да ће такав однос успоставити и са Министарством културе и информисања, које ће убудуће бити надлежно за њих.

Када ће бити завршени радови на Савском тргу, а зграда Главне железничке станице спремна да прими вредну музејску колекцију у оквиру које је и чувена Теслина архива, уврштена у светски регистар документарних збирки Унеска, "Памћење света", засада, Ивона Јевтић, нема информацију.

Стара зграда враћена власницима кроз реституцију


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације