Радови Вука Вучковића и Петра Сибиновића у Галерији Улус: О сочности живота и света

М. КРАЉ

19. 05. 2020. у 08:20

Радови Вука Вучковића и Петра Сибиновића у Галерији Улус: О сочности живота и света

Вук Вучковић, LOVEJOY

Поставка слика и скулптура била спремна пре пандемије
ПРЕ избијања пандемије и увођења ванредног стања, у Галерији УЛУС, у Кнез Михаиловој, постављена је заједничка изложба истакнутих уметника млађе средње генерације, сликара Вука Вучковића и вајара Петра Сибиновића, под називом "Најбољи од свих могућих светова", која је морала да чека до данас, када ће публика моћи да је премијерно обиђе. Свечано отварање ове поставке слика и скулптура, апстрактне оријентације, заказано је за петак у 19 часова.

Радови ових аутора, како истичу у концепту изложбе, позивају посматраче да напусте познато тло и закораче у свет фантазија, облика и боја, у коме владају чиста светлост и апсолутна тама. Серију "Космички предели" Вучковић је започео 2010. и она засада има више од 60 слика различитог формата:

- Тему космичког предела уметник уводи с намером да нас подсети да смо и ми део те целине, иако је често у нашој свести космос схваћен као нама непознат, далек и неприступачан простор - стоји у тексту који прати изложбу. - Посматрачу остаје отворена тема за размишљање јесу ли ти предели само плод света идеја или човек поседује способност да у подсвести спозна пределе које физички никад није посетио.

Вајар Петар Сибиновић, с друге стране, истражује елементарне процесе у природи као и изглед различитих материјала под микроскопом:

- Ове апстрактне представе које у исто време јесу и апсолутна реалност и ван јасног контекста презентације немају никакву представљачку снагу осим ако представљају саме себе, постају самом овом чињеницом празно место за пројекцију свих оних садржаја које искуством нисмо визуелизовали - пише у концепту изложбе. - У свету у коме све што постоји мора имати облик, а самим тим и значење, апстрактност приказа омогућава уписивање и читање увек и изнова, а једини предуслов остаје сама виталност форме која сведочи о сочности живота и света, и магнетски нас привлачи сопственим обликом.

НАГРАЂИВАНИ АУТОРИ

ОБОЈИЦА уметника, која су на ФЛУ дипломирала пре једне деценије, награђивана су као студенти, а потом и млади професионалци. Вучковић, који је до сада имао 23 самосталне и више од 120 колективних изложби, носилац је првих награда на конкурсима "Ниш арт фондације" и Фондације Владимира Величковића. Сибиновић је приредио 16 самосталних изложби, освајао прве награде на конкурсима ивањичке "Нушићијаде" и изложбе "Мини Експо", а био је сарадник и на сценографији за играну серију Krypton под покровитељством Warner Brothers Pictures.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације